Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kaliforniens guvernör fortsätter på sin post efter historisk omröstning – det här handlade nattens avsättningsval om

Från 2021
Uppdaterad 15.09.2021 08:42.
Kaliforniens guvernör håller tal.
Bildtext Gavin Newsom valdes till Kaliforniens guvernör sedan den 7 januari 2019.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På onsdag morgon, finsk tid, avgörs det största valet i USA sedan Joe Biden valdes till president i november i fjol. USA:s folkrikaste delstat Kalifornien gick nämligen till valurnorna för att avgöra guvernör Gavin Newsoms öde i ett så kallat avsättningsval. Newsom ser ut att få sitta kvar på sin post – men vad handlade valet om?

Demokraten Gavin Newsom får fortsätta som guvernör i Kalifornien. Det visar preliminära resultat. Då över två tredjedelar av rösterna var räknade hade nästan 67 procent av väljarna röstat mot att Newsom skulle avsättas. I det skedet hade bara drygt en tredjedel röstat för en avsättning.

De senaste tio veckorna har varit fyllda med program för Newsom. Han har varit ute och plockat skräp på läger för hemlösa och fört kampanj runt om i Kaliforniens städer med en sak i kikaren: Sin politiska överlevnad.

En middag på stan med vänner i november i fjol som utlöste en kritikstorm mot hans coronarestriktioner var nära att bli hans fall, men med över hälften av rösterna lyckas han hålla sig kvar på posten.

Prislappen för att stanna kvar är inte liten; bara i augusti använde Newsom och hans kampanjteam mer än 36 miljoner dollar på tv-reklam, reklam på nätet och andra kampanjmetoder.

Nattens val är det fjärde avsättningsvalet i amerikansk historia, varav två av dem har ordnats i Kalifornien.

Vad handlar det hela egentligen om?

I Kalifornien och i 19 andra delstater finns möjligheten att avsätta en guvernör under hens mandatperiod. Möjligheten infördes år 1911 och syftet med den är att ge mer makt åt väljarna.

Det är inte ovanligt med försök att avsätta en guvernör i Kalifornien, men det leder sällan till en omröstning och nästan aldrig till att guvernören i fråga avsätts. 

Den enda gången en guvernör har avsatts i delstatens historia var år 2003 då den demokraten Gray Davis avsattes till förmån för republikanen – och den kända skådespelaren – Arnold Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger talar under presskonferens vid klimatmötet i Paris.
Bildtext Arnold Schwarzenegger lyckades med det ingen annan lyckats med – att vinna över en sittande guvernör i Kalifornien.
Bild: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Varför genomfördes omröstningen?

Delstatens invånare är missnöjda med Newsoms hantering av coronapandemin, och framför allt med det faktum att han införde stränga restriktioner i form av skolstängningar och order om att stanna hemma – medan han själv sågs äta middag med vänner och lobbyister på en exklusiv restaurang där ingen använde munskydd.

Egentligen började missnöjet mot Newsom redan före coronapandemin. En pensionerad polis startade ett upprop i försök att avsätta Newsom. Missnöjet handlade om Newsoms liberala syn på immigration och motstånd mot dödsstraff.

Uppropet fick ändå först fart på allvar efter att Newsom bröt mot sina egna coronarestriktioner.

Utöver det finns det också ett utbrett missnöje med delstatens höga skatter, stigande mat- och bensinpriser, hotet om att ransonera vatten med anledning av torka, det stora antalet hemlösa och de allt oftare förekommande skogsbränderna.

Paikallinen asukas otti valokuvan kilometrien päässä roihuavista maastopaloista Kalifornian Brooksissa.
Bildtext Kalifornien har drabbats av flera förödande skogsbränder under de senaste åren.
Bild: Peter DaSilva / EPA

Hur gick valet till i praktiken?

I ett så kallat avsättningsval finns det två frågor på röstsedeln.

Den första är ifall väljarna vill att Newsom avsätts, och där är svarsalternativet ja eller nej. För att avsättas måste den sittande guvernören få mindre än 50 procent av rösterna.

Fråga nummer två är aktuell bara om majoriteten röstar för att avsätta guvernören, och då handlar det om vem som ska ersätta honom. Den person som får flest röster vinner och blir således guvernör. 

Eftersom det finns tiotals kandidater – det är nämligen inte särskilt svårt att ställa upp i valet; minimikravet är 65 underskrifter och en avgift på 4 000 dollar – är det alltså möjligt att den som väljs får bara 25 procent av det totala antalet röster, eller rentav färre.

Inför valet rapporterades det att nästan 8 miljoner väljare hade förhandsröstat, vilket i sig innebär ett valdeltagande på 35 procent – och röstningen pågick under hela tisdagen.

Delstaten har närmare 40 miljoner invånare.

Bild på republikanen Larry Elders anhängare som håller i en skylt där det står att de vill avsätta den demokratiska guvernören i Kalifornien.
Bildtext "Rösta ja till att avsätta Newsom" ansåg anhängare till den populäraste motkandidaten Larry Elder.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vilka ställde upp mot Newsom?

Totalt ställde 45 personer upp i valet.

Av dem var 24 republikaner, bland dem den konservativa radiovärden Larry Elder, San Diegos tidigare borgmästare Kevin Faulconer, företagaren John Cox (han förlorade guvernörsvalet mot Newsom år 2018), realitystjärnan och den tidigare olympiska atleten Caitlyn Jenner.

Caitlyn Jenner uppges ha haft planer på att satsa stort på kampanjen, men i opinionsmätningarna inför valet hade hon svårt att ta sig upp över en procent. Det kan ha påverkats av att hon deltog i inspelingarna av Big Brother Celebrity under sommaren i stället för att föra kampanj.

Dessutom ställde nio demokrater, tio självständiga personer och tre tredjepartikandidater upp i valet.

Kaliforniens guvernör håller tal, i bakgrunden syns en stor skylt där det står "rösta nej"
Bildtext "Rösta nej" – Gavin Newsom på en av de sista kampanjtillställningarna före valet där han uppmanade Kalifornienborna att rösta mot att avsätta honom.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Källor: AP, Politico, Five Thirty Eight, Reuters