Världens mest skuldsatta fastighetsbolag står på ruinens brant – Evergrandes kris en fråga för hela Kinas finanssystem
Kommunistpartiet i Kina har tagit ett allt fastare tag om teknologisektorn i landet, vilket skrämt investerare och orsakat kraftiga ras i aktiekurser. Liknande skärpningar har också riktats mot fastighetssektorn och nu är goda råd dyra för konkurshotade koncernen Evergrande. Går den omkull hotar svallvågorna gå höga genom Kina, och eventuellt utanför landets gränser.
– Jag kan knappt äta eller sova nuförtiden, säger 30-åriga Ji Wenchen, förtvivlad av sin affär med Evergrande.
Ji hostade upp kring 100 000 dollar i handpenning i mars för en ny lägenhet i ett höghus Evergrande byggde. Sex månader senare har hon fortfarande inte fått ett intyg på att hon äger lägenheten.
– Lägenheten har inte skrivits i mitt namn, vilket betyder att Evergrande inte har överräckt mina pengar till de lokala myndigheterna. Normalt ska det här ske inom en månad, förklarar Ji.
Hon är en av tiotusentals vanliga investerare, vars ekonomiska framtid står och faller med deras bostadsinvestering.
På måndagen samlades arga investerare och underleverantörer än en gång utanför Evergrandes huvudkontor för att kräva tillbaka sina pengar.
– Ett företag av er storlek, hur mycket pengar har ni lurat av vanliga människor?, skrek en kvinna till en chef för Evergrandes avdelning för förmögenhetsförvaltning.
Ett berg av skulder
Evergrande har vuxit så det knakar, och det framför allt med hjälp av lånat kapital, men på sistone har sprickorna i fasaden blivit allt fler. Koncernen har skulder på över 300 miljarder dollar, och för varje vecka som gått verkar det allt mer osannolikt att skulderna kan betalas tillbaka.
I augusti uttryckte kreditvärderingsinstitutet Moody's oro för koncernens förmåga att betala sina skulder, och sänkte sitt betyg till "negativ". För en vecka sedan sänkte Moody's betyget igen och sade att Evergrande är "insolvent, eller väldigt nära insolvens".
En dag senare sänkte också Fitch sitt betyg för Evergrande och talade om att "något slags oförmåga att betala skulder ter sig sannolik".
Förtroendet för Evergrande återspeglas också i deras aktiekurs, som förlorat nästan 80 procent av värdet sedan början av året och på tisdagen rasade aktien med nästan 12 procent.
På måndagen intygade Evergrande att de kommer att undvika en konkurs, men på tisdagen meddelade koncernen i ett börsmeddelande att det inte finns några garantier att de kan fullfölja alla sina ekonomiska förpliktelser.
Partiet ger och partiet tar
– Allt vid Evergrande är givet av partiet, staten och samhället, har Evergrandes grundare Xu Jiayin sagt.
Xu växte upp i fattiga förhållanden på den kinesiska landsbygden, men studerade sedermera metallurgi på högskola och grundade Evergrande år 1996 efter att ha jobbat på en stålfabrik.
Xus framgångar har gått i tandem med Kinas ekonomiska tillväxt, och fick en gynnsam start under Kinas ekonomiska reformer på 1990-talet.
Alla 323 lägenheter i Xus första byggprojekt köptes på en halv dag, varefter Evergrande gav sig in i massproduktion av lägenheter.
Koncernen växte med fart och år 2009 börsnoterades Evergrande i Hongkong. Nio miljarder dollar nytt kapital strömmade till koncernen, vilket gjorde den till Kinas största privata fastighetskoncern och Xu Jiayin till Kinas rikaste man.
Xu själv har tackat kommunistpartiet och sin utbildning för sina framgångar, men rykten har också gått om gynnsamma förhållanden bland annat till den tidigare premiärministern Wen Jiabaos bror.
Särskilt ljummet verkar ändå inte förhållandet mellan Xu och kommunistpartiet längre vara, för precis som partiet på sistone har gått hårt åt teknologisektorn har reglerna också skärpts för fastighetsbranschen.
I augusti 2020 införde kommunistpartiet de så kallade tre röda linjerna, som innebar skärpta regler för utlåning. Det innebar ett slut för Evergrandes modell, som var beroende av ständigt nya lån. I stället blev koncernen tvungen att sälja fastigheter med allt större rabatt.
Kan Evergrande falla kontrollerat?
Koncernens öde är än så länge öppet, men en konkurs vore i varje fall en rejäl prövning för den kinesiska ekonomin.
– Evergrandes kollaps skulle vara det största testet för det kinesiska finansiella systemet på flera år, säger Mark Williams chefanalytiker för Asien vid forskningsföretaget Capital Economics till nyhetsbyrån AFP.
Analytiker tror ändå att Peking inte skulle låta Evergrande gå i konkurs, på grund av den sociala oron det kunde skapa. Skulle det ändå inträffa bedömer Capital Economics att Peking skulle se till att småsparare som köpt lägenheter prioriteras för att få tillbaka sina pengar.
Att staten skulle kliva in och rädda Evergrande anses osannolikt, eftersom kommunistpartiet med sina nya regler uttryckligen vill disciplinera fastighetsbranschen och dess våghalsiga upplåning.
Det mest sannolika utfallet enligt Mark Williams är en kontrollerad omstrukturering, där Evergrandes halvfärdiga projekt skulle överlåtas till konkurrenter i utbyte mot andelar av Evergrandes tomtinnehav.
I varje fall är mycket på spel i fallet Evergrande. Fastighetsbranschen är en av Kinas största, som därmed också ska ge stor draghjälp ur coronakrisen i världens näst största ekonomi.
I Evergrandes börsmeddelande på tisdagen varnade också koncernen för att en oförmåga att betala deras skulder kunde leda till en dominoeffekt, så att andra skulder inte heller kan betalas. Det kunde i sin tur innebära en spridning bortom fastighetsbranschen och eventuellt landsgränserna.
Källor: AFP, Reuters, CNBC