Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det polska undantagstillståndet blockerar all oberoende insyn – gränsvakterna har fria händer mot migranterna som kommer över gränsen från Belarus

Från 2021
Uppdaterad 16.09.2021 13:10.
Delvis maskerade polska polismän övervakar en fredlig flyktingvänlig demonstration utanför Polens inrikesministerium.
Bildtext Polisen övervakar medborgarorganisationernas demonstration mot hur migranter som kommer över gränsen mot Belarus behandlas av den polska gränspolisen. Undantagstillståndet förbjuder medier och volontärer att åka till gränsen och träffa migranterna.
Bild: Gustaf Antell

Polen blockerar all insyn i hur migranter som kommer över gränsen från Belarus behandlas. Flera hjälporganisationer tror att myndigheterna utför åtgärder som bryter mot de mänskliga rättigheterna. En arméofficer säger anklagande till Svenska Yle att journalister alltid väljer migranternas sida.

I Polen råder undantagstillstånd i gränsområdena mot Belarus.

Anledningen är dels att Belarus fortfarande skickar migranter över gränsen och dels att Rysslands stora militärmanöver Zapad pågår just nu.

Zapad ordnas delvis i Belarus och under militärmanövern har trupperna övat in ett scenario där Ryssland och Belarus angrips samtidigt.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass skulle 200 000 soldater delta, men den siffran är troligen kraftigt överdriven. Inför Zapad år 2017 talades det om 100 000 soldater, men den verkliga siffran var närmare 50 000.

Polen mobiliserade förra veckan armén vid östgränsen som ett svar på Zapad, som enligt planerna avslutas i dag, torsdag.

Samtidigt hjälper armén gränsbevakningen med att vakta den 400 kilometer långa gränsen mot Belarus och ett område tre kilometer in i landet som nu är avstängt för utomstående.

Området är stängt också för journalister och hjälporganisationer, vilket de polska myndigheterna säger är nödvändigt av säkerhetsskäl.

Oppositionen i det polska parlamentet Sejmen motsätter sig att ett så stort område stängdes av. Över 200 mindre orter ligger inom tre kilometer från gränsen och ingen som inte bor där får besöka dem nu.

Karta över gränsen mellan Polen och Belarus med orterna Bialystok, Sokolka, Usnarz Gorny och Warszawa utsatta.
Bildtext Gränsen mellan Polen och Belarus är 400 kilometer lång. Under det senaste halvåret har tusentals personer, möjligen till och med över 30 000, kommit över gränsen från Belarus. I augusti greps åtta gånger fler personer vid gränsen än under hela 2020, enligt officiella uppgifter.
Bild: Björn Karlsson/Yle

I området finns tiotals, kanske hundratals migranter som har fastnat i gränsområdet och Polen vägrar ta emot. Uppgifter om att tiotusentals personer rör sig i skogarna har figurerat i medierna, men de siffrorna är antagligen överdrivna.

Ingen ny information från gränsen

Polen utlyste ett 30 dagar långt undantagstillstånd delvis just för att hålla journalister och andra nyfikna borta. Ingen utomstående vet i dag hur läget egentligen är vid gränsen.

Bland annat finns det ingen information om hur de migranter som har fastnat vid gränsen mår.

Bara armén och gränsbevakningen får träffa dem, liksom, sägs det, enstaka utvalda jurister.

De organisationer och volontärer som vid månadsskiftet samlades för att hjälpa migranterna jobbar nu nästan helt med overifierbar information.

– Nu vet vi nästan ingenting om hur migranterna där jag var mår, säger Paulina Bownik. 

Afghanerna i skogen vid Usnarz Górny

Paulina Bownik är en läkare på en mindre ort som ligger mellan Białystok, den största staden i nordöstra Polen, och gränsen. I flera år har hon erbjudit sjukvård till migranter.

När Belarus började transportera migranter till gränsen och Polen vägrade att ta emot dem fastnade många i skogen. Bownik åkte nästan dagligen dit för att försöka hjälpa dem.

Den mest uppmärksammade gruppen består av ett trettiotal afghaner – främst män, men också kvinnor och barn nära byn Usnarz Górny. Hon har inte sett dem på över två veckor.

– Jag läste i tidningen att gränsbevakningen säger att några av dem måste föras från den belarusiska sidan till sjukhus. Den belarusiska gränspolisen har bekräftat att det har hänt.

Ambulanspersonal behandlar afghanska migranter i skogen vid gränsen mellan Belarus och Polen.
Bildtext Ambulanspersonal behandlar en migrant som känner sig dålig. Bilden är tagen den 22 augusti.
Bild: EPA-EFE/Artur Reszko

Bownik tror att undantagstillståndet egentligen utlystes för att ge myndigheterna fria händer att behandla migranterna hårt. Då ingen ser får omvärlden aldrig veta vad som händer.

En högt uppsatt officer i armén säger till mig att journalister och hjälparbetare inte förstår hur farligt läget är.

Belarus deltar ju i Zapad, påpekar han, och säger att Polen måste ställa hårt mot hårt. 

– Vi kan inte låta fienden använda migranter som vapen mot oss. Journalisterna väljer alltid migranternas sida eftersom det är mer dramatiskt så och medierna vill sälja en bra story.

Polens utrikesminister Zbigniew Rau konstaterade i samband med ett utrikesministermöte med de baltiska kollegerna i Riga i måndags (13.9) att skulden för krisen ligger på Belarus.

– Det som oroar oss är att regimen i Belarus inte kommer att ändra taktik, så vi måste vara beredda på ännu större migrationstryck. Vi försvarar inte bara våra nationella gränser, men också EU:s gränser.

Kan medborgarorganisationerna göra något?

Demonstration mot undantagstillståndet i Polen.
Bildtext Ett hundratal demonstranter deltog i demonstrationen i Warszawa. "Majoriteten av polackerna är så rädda för migranter att de accepterar regeringens version av det som händer vid gränsen", säger en av arrangörerna.
Bild: Gustaf Antell

Utanför Polens inrikesministerium i Warszawa pågår en demonstration mot undantagstillståndet. De som är här tror också de att undantagstillståndets syfte är att mörklägga.

– Enligt information vi har fått från migranter vid gränsen finns det inget humanitärt arrangemang där, säger mänskorättsjuristen Marta Górczyńska, en av arrangörerna.

Afghanerna i Usnarz Górny har det svårt när nätterna nu börjar bli kalla.

– De får inte mat, dricka eller någon annan hjälp. De hålls i ett ingenmansland och får ingen som helst hjälp att klara sig av de belarusiska eller polska gränsvakterna.  

Polen säger att det är Belarus ansvar att ge migranterna mat, vatten, mediciner och tak över huvudet.

– Vi har sett att Belarus ger dem mat och vatten i hemlighet. Förhållandena är inte alls så dåliga som du tror, säger ovannämda officer åt mig.

Mänskorättsjuristen Marta Górczyńska.
Bildtext Juristen Marta Górczyńska till höger. "Polen bryter mot internationella avtal och polsk lag, men vi får inte glömma att det myndigheterna gör också är fel på ett mänskligt plan."
Bild: Gustaf Antell

– Grundproblemet vid gränsen just nu är att Polen inte låter någon söka asyl. Vi har grupper som försöker lämna in sina asylansökningar, men de skuffas tillbaka till Belarus, säger Górczyńska.

Migranterna används som så kallade mänskliga vapen av regimen i Minsk, det vill säga Belarus försöker destabilisera sina EU-grannländer genom att skicka tusentals personer över gränserna.

– Så varken deras ursprungsländer, som till exempel Afghanistan eller Irak, eller Belarus är trygga för dem. Belarus tvingar ju dem med våld att gå över gränsen till Polen, Litauen eller Lettland.

Górczyńskas kritik handlar alltså om två konkreta brott mot FN:s flyktingkonvention. Dels har var och en rätt att söka asyl i ett säkert land och dels får ett land inte skicka tillbaka migranter till ett osäkert land.

Enligt Polen häver undantagstillståndet som trädde i kraft den andra september de här två rättigheterna.

– Fel, säger Górczyńska, mänskliga rättigheter kan inte bestämmas bort sådär bara. 

Vi har bevis på att migranter förs från Polen över gränsen till Belarus. Gränsvakter lämnar dem i skogen mitt i natten. En grupp berättade att det har hänt dem flera gånger.

― Agata Majos
Polisen förhör en passagerare på ett tåg i Polen
Bildtext Ett par minuter efter att mitt tåg har lämnat stationen i Sokółka tio minuter från gränsen till Belarus går polisen igenom tågets kupéer. Den unga kvinnan i min kupé ber mig genast att sätta undan kameran eftersom "i Polen är polisen inte vänlig". Paulina Bownik säger att hon känner till flera fall där personer som är långt inne i landet har förts tillbaka till gränsen och skuffats över, ett klart brott mot de mänskliga rättigheterna.
Bild: Gustaf Antell

Paulina Bownik, som jag träffar i Białystok, säger att de polska gränsbevakarna har blivit råare på några år.

– Jag har jobbat med flyktingar i många år och har sett mycket. Det som händer nu är ofattbart. Det gränsbevakningen gör är inhumant.

Poliser övervakar och filmar demonstranter utanför det polska inrikesministeriet i Warszawa
Bildtext Tiotals poliser bevakade demonstrationen utanför inrikesministeriet. Polismannen i gul väst filmade hela tiden.
Bild: Gustaf Antell

Rubriken har ändrats eftersom den tidigare kunde uppfattas som ett ställningstagande från reporterns sida./Gustaf Antell, reportern

Diskussion om artikeln