Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Finlandsmodellen gav nästan sextio nya hobbyklubbar i Raseborg

Från 2021
Barn som hoppar i gymnastiksal.
Bildtext Parkour är en av de populära klubbarna för barn.
Bild: Maria Wasström/Yle

Alla västnyländska kommuner har beviljats statligt stöd för hobbyverksamhet för barn. I Raseborg erbjuds nu nästan 60 nya klubbar för barn i årskurs 1-9.

Barn ska ha rätt till en gratis hobby. Det är Finlandsmodellen i ett nötskal. Hobbyverksamheten ska dessutom gärna ordnas direkt efter skolan på en plats dit barnen lätt kan ta sig, gärna just i skolbyggnaden.

Finlandsmodellen har väckt stort intresse i hela landet. Det är ett projekt initierat av Undervisnings- och kulturministeriet och målet är att öka barns och ungas välmående. Projektet startade som ett försök ifjol men har nu utvidgats till att omfatta 235 kommuner i landet. Regionförvaltningsverken har beviljat sammanlagt 17 miljoner euro i understöd för hobbyverksamhet.

Elsa Vuorela och Amanda Blomqvist i gymnastiksalen i Seminarieskolan i Ekenäs.
Bildtext Elsa Vuorela och Amanda Blomqvist är glada över att få delta i parkour-klubben direkt efter skolans slut på tisdagar.
Bild: Maria Wasström/Yle

I Raseborg ordnas nu nästan sextio nya klubbar för barn och unga i klasserna 1-9 i stadens skolor. Isak Vilander är koordinator för projektet i Raseborg. Han är glad över det nätverk av föreningar som finns runt om i Raseborg vilket gjort det möjligt att hitta ledare för så många grupper.

– Vi har utgått från barnens egna önskemål och har kontaktat organisationer och föreningar som kan fungera som arrangörer, säger Isak Vilander som är glad över att staden redan sedan tidigare har ett bra nätverk till möjliga arrangörer.

Utan dem hade det varit svårt att organisera verksamheten.

Barn som hoppar i gymnastiksal.
Bildtext Barn och unga har själva fått komma med önskemål om hurdan klubbverksamhet de önskar sig. Parkour har varit en av de populärare klubbarna.
Bild: Maria Wasström/Yle

– I Karis kommer vi att ha en tvåspråkig e-sportklubb för att också försöka bryta språkliga murar, säger Vilander.

Klubbarna har olika teman. I Raseborg som i resten har landet har bland annat parkour, matlagning och djurklubbar varit efterfrågade.

My Jansson och Erin Vuorela hör till de barn som deltar i parkourklubben för barn i årskurs 1 och 2 under ledning av Alex Höglund.

My Jansson
Bildtext My Jansson gillar grodhopp och cirkuskonster.
Bild: Maria Wasström/Yle

– Jag tycker att det roligaste är att göra grodhopp, säger My Jansson och förklarar glatt hur man tar sig igenom hinderbanan som ledaren Alex Högström skapat i Seminarieskolans gymnastiksal.

Kullerbyttor, hopp och klättring varvas med spring och balansgång medan barnens glada stojande snabbt fyller salen.

Erin Wuorela
Bildtext Erin Vuorela är bra på att ta sig över en hinderbana.
Bild: Maria Wasström/Yle

För Erin Vuorela är parkour en ny bekantskap som hon gärna testar på.

– Mamma berättade att man hoppar hinder och så. Jag tycker det är roligt, säger Erin Vuorela.

Molly Smeds
Bildtext Molly Smeds har så mycket energi att det är bra att hon kan springa av sig i parkourklubben.
Bild: Maria Wasström/Yle

– Jag har jättemycket energi på dagarna. Mamma sa att jag ska göra mig av med energin här när vi har en valp hemma som annars springer mig i fötterna, säger Molly Smeds och rusar glatt vidare mot hinderbanan.

Här kan du höra intervjun med skolelverna:

Intervjun med koordinatorn Isak Vilander kan du lyssna på här:

Diskussion om artikeln