Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svårt att förebygga våldsamma situationer på äldreboenden – före detta avdelningsskötare i Åbo: "Viktigt med en lugn och trygg stämning på boendet"

Uppdaterad 15.09.2021 10:06.
En balkong med blommor i krukor och en gunga.
Bildtext Arkivbild. Eva Jensen har tidigare jobbat i flera år på Rosenhemmet i Åbo.

För att förebygga våldsamma situationer på äldreboenden är det viktigt att försöka göra miljön så lugn som möjligt, och att personalen tilltalar dem som bor där med respekt. Det säger Eva Jensen som tidigare har arbetat i sammanlagt 15 år på Rosenhemmet, en avdelning för minnessjuka i Åbo.

Enligt Jensen var det inte ens varje år som det uppstod farliga situationer på Rosenhemmet under den tid hon arbetade där, däremot uppstod nog irritation och mindre gräl bland klienterna mer frekvent.

- Det är ju ett hem och de lever där väldigt intensivt och tätt, och trots att de har egna rum så rör de sig överlag fritt i lokalerna, säger Jensen.

Yle Åboland rapporterade tidigare i september om en klient som blev dödad av en annan klient på ett äldreboende i Åbo. Enligt Jensen är det svårt att förebygga våldsamma situationer på äldreboenden, eftersom det kan finnas så många olika anledningar till att en klient blir arg. Också klienter som aldrig tidigare visat aggressiva tendenser kan plötsligt bli utåtagerande. Förutom minnessjukdomar kan till exempel smärta ligga bakom plötsliga förändringar i klienternas beteende.

- Om man har ont och mår dåligt så blir man lättare irriterad, så det är en viktig sak att kolla upp och ha i tankarna för att förebygga sådana här situationer, säger Jensen.

En gul tegelvägg med texten kurjenmäkikoti 2. Framför väggen finns en sliten bänk.
Bildtext I början av september blev en klient dödad av en annan klient på Tranbackahemmet i Åbo.

Problemet kan vara svårt att lösa

Om det händer att en klient blir våldsam finns det inte endast en lösning för hur personalen ska hantera situationen, eftersom varje fall är unikt. Enligt Jensen är det viktigt att försöka avleda den aggressiva personen på olika sätt, och om situationen kräver det flytta sig själv och klienterna i säkerhet.

- Om det finns en fara för att personen kommer på och man som personal inte klarar av det så är det bättre att man går undan. Man ska ju inte sätta sig själv i fara, säger Jensen.

Enligt Jensen är det också viktigt att se till att inga andra klienter råkar i farozonen. Det här kan göras genom att försöka begränsa den aggressiva personen till ett separat rum, och försöka få de övriga klienterna in på sina egna rum.

- Där är ju såklart igen den delikata frågan om hur man gör det här utan att oroa de andra. Det är jättesvåra frågor när man har att göra med människor som inte tänker och fungerar rationellt utan ofta baserat på vad de känner och föreställer sig, säger Jensen.

Medicin kan ibland vara till hjälp

Klienter som man känner till att har en problematik med aggressioner och våldsamheter kan i vissa fall behandlas med medicin, berättar Jensen.

- Då handlar det inte om att söva ner folk, utan medicin kan ta udden av humörsvängningarna, säger Jensen.

Enligt Jensen är det viktigt att försöka skapa en så lugn atmosfär som möjligt på boendena. Det är också viktigt att personalen bemöter klienterna med respekt. Bara det här kan enligt Jensen vara till hjälp för att förebygga att våldsamma situationer sker på hemmen.

- Att jobba för en lugn, positiv och trygg atmosfär i vardagen tror jag är förebyggande i sig.

Viktigt att hålla miljön lugn då man jobbar med minnessjuka
Viktigt att hålla miljön lugn då man jobbar med minnessjuka - Spela upp på Arenan