Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Näringslivet i Nykarleby hoppas på en företagarvänlig direktör: ”Här finns mycket outnyttjad potential”

Från 2021
Man i svart tröja står på en trottoar.
Bildtext Frank Sandqvist från Nykarleby Innovation Center hoppas på en stadsdirektör som vill satsa på företagsamheten.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Inför stadsdirektörsvalet i Nykarleby på torsdag hoppas man inom näringslivet på en stadsdirektör som kan se potentialen och arbeta för företagsamheten i regionen. ”Det finns möjligheter att göra vad som helst i Nykarleby”, säger Frank Sandqvist från NIC.

En person som är företagarvänlig och satsar på att utveckla regionen – så lyder näringslivets önskelista inför stadsdirektörsvalet i Nykarleby på torsdag.

– Vi hoppas på någon som jobbar för att det ska hända saker i Nykarleby och för att få tillbaka gnistan för företagsamhet i regionen, säger Frank Sandqvist, ordförande för Nykarleby Innovation Center, NIC.

I Nykarleby är vi ganska ihärdigt folk, så vi klarar oss nog genom det oavsett hurdana tiderna är.

― Frank Sandqvist

Inom vissa branscher – bland andra pälsnäringen som är stor i regionen – finns en del orosmoln för tillfället. Trots det anser Sandqvist att företagen i Nykarleby överlag mår rätt bra.

– I Nykarleby är vi ganska ihärdigt folk, så vi klarar oss nog genom det oavsett hurdana tiderna är.

Vacker natur och snabbt nät

Sandqvist säger att det har varit en hel del på gång inom näringslivet i Nykarleby den senaste tiden. Nu gäller det att hålla farten uppe.

– Här finns jättemycket outnyttjad potential.

Som exempel nämner han vacker natur och snabb fiberanslutning. Enligt Sandqvist har pandemitiden visat att det inte finns några begränsningar för vad man kan göra.

– Det finns hur mycket möjligheter som helst att göra vad som helst i Nykarleby. Man kan ha ett IT-företag eller ett globalt startup-bolag.

För att man ska kunna utnyttja den potential som finns krävs enligt Sandqvist att man sätter upp konkreta målsättningar. En målsättning kan till exempel vara att det inom tre år ska finnas en viss mängd nya arbetsplatser.

Ankare på en gräsmatta vid Nykarleby älv.
Bildtext Nykarleby älv flyter genom centrum av staden.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Hjärnflykt ett problem

En stor utmaning för företagen i Nykarleby är enligt Sandqvist brain drain eller ”hjärnflykt”, det vill säga att unga människor söker sig bort från staden för att studera eller arbeta och aldrig återvänder.

– Vi vill att det ska vara attraktivt att flytta tillbaka till Nykarleby efter att man har studerat klart.

Vi vill att det ska vara attraktivt att flytta tillbaka till Nykarleby efter att man har studerat klart.

Två möjligheter för sådana som flyttar tillbaka till Nykarleby är att arbeta på något av de stora företagen i staden eller starta eget.

Sandqvist berättar att NIC hittills har haft ett gott samarbete med staden och att man hoppas på en fortsättning. I fråga om att dra igång nya projekt säger han att stadsdirektören har en viktig roll.

– Det hör till stadsdirektörens roll att se potentialen och brinna för staden och regionen.

Diskussion om artikeln