Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Om man serverar sig själv så ska man väl äta upp allt" – Vårberga skola i Borgå deltar i matsvinnsveckan och lär eleverna att ta ansvar för sin mat

Tre flickor sitter vid ett runtbord i Vårberga skolas matsal och äter skollunch.
Bildtext Vårberga skolas sjätteklassare har varit med om matsvinnsveckan flera år i rad och är medvetna om vikten av att minska på sitt matsvinn.

Den nationella matsvinnsveckan ordnas 13–19.9 för att föra fram matens värde och vikten av att minska på matsvinnet. I Vårberga skola i Borgå lär man eleverna att ta ansvar för den mat de serverar sig själva och därmed minska på skolans matsvinn.

Kvart före 11 är det dags för lunchrast i Vårberga skola. Eleverna i årskurs sex börjar tåga in i matsalen. Snart fylls matsalen av prat och ljudet av bestick mot porslin.

Vid ett runt bord sitter 12-åriga Odin Borgman, 12-åriga Verner Nyman, och 11-åriga Rasmus Pitkänen och äter tillsammans.

– Det är bra att det uppmärksammas och att man tar upp det här med att man inte ska slänga för mycket mat, säger Borgman. 

Rasmus Pitkänen, Verner Nyman och Odin Borgman i Vårberga skolas matsal.
Bildtext Rasmus Pitkänen (till vänster), Verner Nyman (mitterst) och Odin Borgman (till höger) tycker att det är bra att skolan har matsvinnsvecka.

Matsvinnsveckan har ordnats sedan 2013 och det här är inte första gången som Vårberga skola deltar. Borgman berättar att det förra året ändå var en del mat som åkte i sopkorgen. 

– En gång såg jag någon slänga bort nästan en hel tallrik full med mat. 

Borgman tycker att det är onödigt att slänga bort mat. Själv har han ätit upp hela portionen på sin tallrik. 

– Om man serverar sig själv så ska man väl äta upp allt. 

Verner Nyman tänker i liknande banor. 

– I skolan tar man sin egen mat, så när några slänger bort en del av den är det ganska dumt. Om man serverar sig själv så borde man äta upp allt, säger Nyman. 

Han tillägger att matsvinn också är dåligt för klimatet. 

Någon håller på att sätta skollunch på sin tallrik.
Bildtext Dagens skollunch består av broilerbullar och kokt potatis.

I dag serverar skolköket broilerbullar med kokt potatis, vilket inte är Nymans favoritlunch i skolan.

– För mig är det medium, konstaterar han. 

Ingen mat blev över på Rasmus Pitkänens tallrik heller. Han säger att det är bra att inte slänga bort mat, men att man ibland får göra det. 

– Jag tycker att det är okej ibland för jag gör det själv också. Fyra gånger i månaden ungefär kan man slänga bort mat men varje dag ska man inte göra det, säger Pitkänen.   

Tacksamhet för maten som serveras

Vid ett annat bord sitter Emma Nickström. Hon tycker att det är bra att matsvinnet uppmärksammas i skolan.

– Den där maten skulle kunna gå till hundratals människor som faktiskt behöver mat, säger Nickström.

Själv försöker hon se till att inte slänga bort så mycket mat, trots att hon inte alltid tycker om den. 

– Skolmaten är kanske inte alltid min favorit men jag tar så mycket som jag vet att jag orkar med.

Dagens skollunch är hon ändå nöjd med, så ingen mat gick till spillo. 

I samma bord sitter Clara Henriksson, som också tycker att det är viktigt att tänka på att minska sitt matsvinn. 

– Det är många som inte alls får mat, så man ska vara glad över att man får mat. 

Clara Henriksson och Emma Nickström i Vårberga skolas matsal.
Bildtext Clara Henriksson (till vänster) och Emma Nickström (till höger) tycker att det är viktigt att minska på sitt matsvinn.

Att ta ansvar för sin mat

Jaana Viljakainen, rektor i Vårberga skola, förklarar att skolan under matsvinnsveckan försöker att lära eleverna att ta ansvar för den mat som de tar på sin tallrik.

Saken diskuteras i klassrummen och under lunchrasten ser lärarna som övervakar i matsalen till att eleverna tänker på att inte ta för mycket mat. 

– Då har vi möjlighet att diskutera med barnen när de tar av maten, ställer sig i kön eller för bort sin bricka och samtidigt lite fostra dem. Vi gör det gärna här i matsalen där det händer, säger Viljakainen.   

Jaana Viljakainen i Vårberga skolas matsal.
Bildtext Rektor Jaana Viljakainen berättar att de äldre eleverna på skolan har blivit duktigare på att tänka på sitt matsvinn.

Det verkar som att matsvinnsveckan är ett fungerande koncept i Vårberga skola. Viljakainen säger att särskilt de äldre eleverna har blivit duktigare på att inte slänga bort mat. 

– De har varit med flera gånger och är mera medvetna om det här. 

Hon säger också att hon lagt märke till att barnen som kan läsa uppmärksammar lapparna som berättar om matsvinnsveckan. Lapparna har hängts upp på olika håll i matsalen. 

– De yngre får man påminna lite mera och träna in det här med att man själv ska ta ansvar för hur mycket mat man tar.

Inne i Vårberga skolas matsal. På bilden syns barn som sitter vid bord med matbrickor framför sig.
Bildtext Under lunchrasten försöker personalen lära barnen att ta ansvar för sin mat.

Viljakainen säger att man i Vårberga skola funderar mycket kring ekologi och miljötänk. 

– Bland de äldre eleverna har jag lagt märke till att de diskuterar, ställer frågor och vill ta fram de samhälleliga frågorna kring närproducerad mat och matsvinn. Att de kanske redan har gått djupare in i tankarna om vad det innebär när man slänger bort potatisen eller köttet som man har på sin tallrik.