Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Trotsig Åbokrog måste hålla stängt i två veckor till – Regionförvaltningsverket: Krogen bröt avsiktligt mot coronarestriktioner

Från 2021
Restaurang Uljas
Bildtext Krogen Uljas i Åbo bröt mot gällande coronarestriktioner den 4 september.
Bild: Arash Matin / Yle

Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland har förlängt krogen Uljas näringsförbud till att gälla i ytterligare två veckor. Restaurangen bröt mot coronarestriktionerna den 4 september och meddelade även om detta i förväg på sociala medier.

Åbokrogen Uljas som bröt mot coronarestriktioner måste fortsätta hålla stängt fram till oktober, bestämde Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland på tisdagen.

Regionförvaltningsverket fick på måndagen en utredning av krögaren gällande trotsandet av coronarestriktionerna. På basis av utredningen anser Regionförvaltningsverket att krogen avsiktligt bröt mot coronarestriktionerna.

Sista kunden lämnade krogen först på småtimmarna

Krogen meddelade i slutet av augusti att man från och med början av september inte längre skulle följa coronarestriktionerna.

Då Regionförvaltningsverket besökte platsen på lördagen den 4 september märkte de att krogen inte följde de coronarestriktioner som gäller restaurangernas öppettider. Inspektören beordrade då att krogen skulle stängas omedelbart och att den ska vara stängd i två veckors tid.

– Utredningen visar att efter att inspektören hade beordrat att krogen skulle stängas, hade restaurangen hållit en halv timmes paus och efter det fortsatt med utskänkningen. Utskänkningen har pågått fram till klockan 1.30 och den sista kunden har lämnat krogen klockan 2, säger Pepe Uskelin som ansvarar för enheten för näringslivsgranskning vid Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland.

Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland har nu med hänvisning till smittskyddslagen beordrat den rebelliska krogen att hålla stängt fram till den 3 oktober.

Exceptionellt fall i Egentliga Finland

Enligt Uskelin är det exceptionellt att en krog under pandemin bryter mot statsrådets förordningar om restriktioner.

– Det är exceptionellt att krogen meddelade i förväg att man inte längre skulle följa restriktionerna och således medvetet bröt mot dem. Att man agerade avsiktligt framkommer tydligt från den utredning som krögaren skickade till oss. Vi har tidigare inte stött på liknande fall i Egentliga Finland, säger Uskelin.

Tidningen Turun Sanomat skrev tidigare att krögaren också är en tjänsteman vid Åbo stad.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Koronakapinaan ryhtyneelle turkulaisravintolalle lisäsulku – avi katsoo toiminnan olleen tahallista" skriven av Johanna Lehtola. Översättningen gjordes av Maria Lammassaari.