Teater: DuvTeaterns Estradmuseum blickar tillbaka på 20 år av föreställningar
DuvTeatern bjuder på en liten föreställning där åskådarna får se tillbaka på tjugo år av föreställningar i ett litet men ståtligt pop up-museum på teaterns studio.
DuvTeatern gjorde dundersuccé med sin svindlande jubileumsföreställning I det stora landskapet som spelade på Svenska Teaterns stora scen hösten 2019. Pjäsen sammanföll med teaterns 20-årsjubileum.
Men någon chans att gemensamt blicka tillbaka och fira teaterns imponerande produktion fick teatern inte då på grund av coronapandemin. Men med Estradmuseum tar DuvTeatern chansen att visa upp pärlorna i sin imponerande produktion.
DuvTeatern beskriver projektet som "en performativ installation och en hyllning till teatern och det gemensamma berättandet."
Det är medryckande och intressant att få bekanta sig med de gångna föreställningarna som bland annat vunnit Statens scenkonstkommission Taikes nationella Thalia-pris två gånger - I det stora landskapet år 2021 och Den brinnande vargen 2015.
Stämningsfull rundvandring
Åskådarna väntar utanför DuvTeaterns studio i organisationshuset G18 i Helsingfors och visas in av två museiguider (guiderna varierar men var på premiären Paul Olin och Yvonne Heins).
Innanför dörren har det byggts en liten teaterloge där skådespelarna berättar om hur de gör sig i ordning inför föreställningar. Sedan visas åskådarna in i själva museet, där rekvisita, dräkter och scenografi från teaterns tjugo år ställts ut i ett maffigt men kompakt arrangemang.
Museet är skapat i samarbete med scenografen Johanna Latvala.
En väldig teaterö som kröns av slottet från I det stora landskapets scenografi utgör det centrala element som utställningen är uppbyggd omkring. Den är stiligt ljussatt och små tablåer med dockor av Elina Sarno har arrangerats på olika sidor av ön som visar handlingen i DuvTeaterns gångna produktioner.
Guiderna pekar ut små tablåer ur pjäser som I häxornas och vampyrernas stad från 1999, som var DuvTeaterns version av Romeo och Julia, eller Vita skuggor (2003) som baserade sig på Anton Tjechovs Tre systrar.
Utöver dem kan man också se giftflaskor och vålnadens armar från en Halmetadaption. Guiderna läser dikter och minns föreställningar som de själva har spelat i.
Guidningen på Estradmuseum är ungefär 40 minuter lång, varefter åskådarna kan gå runt på utställningen på egen hand. Det är en stämningsfull föreställning som också bjuder på diktläsning och videoinstallationer.
Estradmuseum av DuvTeatern visas på G18 till och med den 10.10.
Estradmuseet har skapats under coronapandemin av DuvTeatern i samarbete med scenograf Johanna Latvala, dockmakare Elina Sarno, videodesigner Paula Lehtonen, kostymplanerare Anna Sinkkonen, ljudplanerare Andreas Lönnquist och kompositör Markus Fagerudd. I museet finns även scenografielement och kostymer ur teaterns tidigare produktioner.
Artikeln uppdaterades 15.9.2021 kl 9:53. Det sista stycket med information om produktionen lades till.
Artikeln uppdaterades 15.9.2021 kl 13:42. En handfull sakfel om produktionen korrigerades.