Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stora förändringar för Neziri – Viivi Lehikoinens tv-intervju inspirerade till tränarbyte: "Kommer att vara utomlands 90 procent av tiden"

Från 2021
Nooralotta Neziri tittar omkring sig i gymmet
Bildtext Nooralotta Neziri missade största delen av sommaren.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Dubbla mästerskap under 2022 – då byter Nooralotta Neziri tränare för att få en nytändning. Dessutom kommer hon att träna utomlands största delen av vintern.

Nooralotta Neziris gångna sommar kan sammanfattas med ett ord: Skador.

Efter en alldeles utmärkt inomhussäsong, som slutade med en snöplig fjärdeplats på 60 meter häck i EM, såg allt bra ut. Sen kom skadorna och till slut satte de stopp för en OS-start.

Det blev bara ett häcklopp utomhus – och nu blir det förändringar för Neziri. Hon byter tränare och upplägg inför nästa sommar som innehåller EM och VM.

Neziri tar sikte mot nästa år med österrikaren Philipp Unfried som tränare.

– Jag funderade på det här förra hösten och egentligen blev det hela konkret först i somras, säger Neziri till Yle Urheilu.

Kommer inte att vara hemma

Neziri jobbade tillsammans med Petteri Jouste i fyra år i Jyväskylä.

Förutom tränarbytet sker också tydliga justeringar i upplägg för häcklöparen.

– Jag ska åka till Österrike i sex veckor och sen komma hem en sväng till Jyväskylä. Jag tillbringar december på Teneriffa, januari i Sydafrika. Nittio procent av tiden kommer att bli utomlands, säger hon.

– Jag måste acceptera att jag inte är hemma. Jag måste känna mig hemma där jag är för stunden. De ekonomiska resurserna spelar också en större roll.

Unfried har Megan Tapper – bronsmedaljör på 100 meter häck i Tokyo-OS – i sitt stall och Neziri hoppas att hon kan slipa på sin teknik under österrikarens ledning. Hennes rekord på 12,81 har mer än fem år på nacken nu.

– Han har inte femton namnkunniga idrottare som han tränar. Jag kommer att få den uppmärksamhet som behövs.

Inspirerad av häckkollega

Hon berättar också att den sista och avgörande faktorn var en tv-intervju under landskampen mellan Finland och Sverige.

– Jag såg en intervju med Viivi Lehikoinen och hon berättade om sitt lyckade tränarbyte. Det sporrade mig. Det kanske är så att Viivi inte förstod vad det betydde.

Inför den här säsongen bytte Lehikoinen till schweizaren Laurent Meuwly. Under 2021 sänkte Lehikoinen sitt rekord på 400 meter häck med över en sekund.

Med dubbla utomhusmästerskap på gång under 2022 är Neziri laddad. Problemen i ryggen gör att den känns stel ibland.

– Det här kommer att vara en osäkerhetsfaktor resten av min aktiva karriär. Enligt läkarna ska jag inte behöva lida av ryggproblem om jag sköter om det.

Diskussion om artikeln