Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s försvarschef var rädd för att obalanserade Trump skulle ställa till med krig – ringde i hemlighet Peking för att lugna ner kineserna

Uppdaterad 15.09.2021 20:45.
USA:s försvarschef Mark Milley, under en presskonferens om Afghanistan den 1 september.
Bildtext USA:s försvarschef Mark Milley, under en presskonferens om Afghanistan den 1 september.

Under Donald Trumps sista månader som USA:s president, var landets toppgeneral Mark Milley ytterst oroad över Trumps beteende. Så oroad att han i hemlighet kontaktade Kina för att försäkra kineserna om att Trump inte skulle starta ett krig. Efter presidentvalet blev oron över presidentens mentala tillstånd akut, avslöjas det i en ny bok. Nu kräver ledande republikaner Milleys avgång.

Flera amerikanska medier, som Washington Post och CNN, har publicerat utdrag ur en kommande bok, "Peril" (risk eller fara), skriven av den legendariska journalisten Bob Woodward och hans kollega Robert Costa. Båda jobbar för Washington Post.

Enligt boken ringde USA:s försvarschef, general Mark Milley, två gånger till sin kinesiska kollega, general Li Zuocheng, under Trumps sista månader vid makten. I de här samtalen, som Trump och hans närmaste medarbetare inte visste något om, försäkrade han general Li om att USA inte kommer att anfalla Kina.

Det första samtalet ska ha ägt rum den 30 oktober 2020, fyra dagar före det presidentval som Trump förlorade. Då hade amerikanska underrättelseuppgifter gett vid handen att Peking misstänkte att USA förberedde en attack. Delvis beroende på Trumps retorik gentemot Kina.

Milley ska ha gått så långt att han lovade Li att förvarna Kina ifall en amerikansk attack skulle bli aktuell.

Capitolium
Bildtext Milley ringde upp Li igen två dagar efter att Trump-anhängare hade anfallit kongressbyggnaden.

Den 8 januari, två dagar efter att anhängare till Trump hade anfallit kongressbyggnaden i Washington, ringde Milley upp Li igen.

– Vi är hundra procent stabila. Allt är bra. Men demokrati kan vara slafsigt ibland, ska Milley ha sagt till Li.

"Du vet att han är galen – han har varit galen länge"

Boken beskriver noggrannt och ur flera perspektiv den rädsla och oro som utbröt bland amerikanska ledare efter stormningen av Kapitolium. Också inom underrättelsetjänsten CIA ska det ha funnits farhågor om en statskupp.

General Milley blev nu riktig orolig över Trumps mentala hälsa och genomförde, enligt "Peril", en rad möten och åtgärder för att försöka säkerställa att Trump inte kunde försätta USA i totalt kaos.

I boken återges också ett telefonsamtal mellan Milley och representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi. Pelosi var orolig för att Trump fortfarande hade tillgång till USA:s kärnvapenarsenal. Milley ska ha försäkrat Pelosi om att man förberett sig för alla eventualiteter.

– Du vet att han är galen. Han har varit galen länge, sa Pelosi.

– Fru talman, jag håller med dig om allt, ska Milley ha svarat.

Republikaner kräver att Milley får sparken

Bokens författare skriver att det säkert finns de som anser att Milley överskred sina maktbefogenheter. Det har visat sig stämma. Redan nu har en del republikaner krävt Milleys avgång.

Den republikanska senatorn och Trumpanhängaren Marco Rubio beskyllde genast Milley för förräderi och krävde att president Joe Biden ger Milley sparken.

Där har han redan hunnit få medhåll av Trump själv. Enligt Trump har han aldrig tänkt anfalla Kina och de här historierna är påhittade av galna människor.

Milley tillbakavisar kritik

På onsdagen, ett dygn efter bokens avslöjanden, tillbakavisade general Milley kritiken mot honom. Via sitt kansli hävdade han att han inte ringt samtal som skulle ha varit hemliga för landets civila regering.

– Alla samtal ordföranden ringde till sina motparter, inklusive de som det rapporterats om, var bemannade, koordinerade och anmälda till försvarsministeriet och förbindelsekontoret, sa general Milleys talesperson överste Dave Butler på onsdagen.

Enligt Butler handlar Milley fortsatt inom ramarna för civil kontroll av militären och under sin grundlagsenliga ed.

Vita huset uttryckte sig också i frågan på onsdagen, och meddelade att president Joe Biden har "fullt förtroende" för general Milleys ledarskap.

Artikeln uppdaterad klockan 20.45 med Milleys och Bidens kommentarer på onsdagen.

Källor: AFP, Washington Post, CNN, Reuters