Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Yngre barn kan komma att få coronavaccin senare i år – och fyra andra nyheter att ha koll på

Pojke tittar på en vårdare som precis ska ge honom vaccin.
Bildtext Vissa länder – till exempel Norge – har gått in för att ge endast en vaccindos för barn i åldrarna 12–15 år.

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på i dag.

Yngre barn kan komma att få coronavaccin senare i år – men ska de få en eller två doser?

I Norge och Storbritannien har man av försiktighetsskäl gått in för att ge endast en vaccindos till 12–15 åringar – åtminstone tills vidare. Expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) här i Finland har ändå tidigare kommit fram till att barn och unga i de här åldrarna borde få två doser.

Pfizer och Moderna testar för tillfället sina coronavacciner på barn under 12 år. Covid-19 ger vanligen lindriga symtom bland yngre barn – det är därför man först nu har fokuserat på att studera den här gruppen.

I sällsynta fall kan barn ändå behöva sjukhusvård om de drabbas av sjukdomen. Det har man sett tydligt till exempel i USA på områden med hög smittspridning.

Vaccination av en tonåring i Norge.
Bildtext I USA ges coronavaccindoserna med tre veckors mellanrum. Det är möjligt att risken för den här sällsynta biverkningen är högre när intervallet är kortare – det forskas ännu mer kring det. I Finland har vaccinet getts med 6–12 veckors mellanrum.

Åtal planeras mot Haitis premiärminister för mordet på presidenten – men riksåklagaren fick sparken

Haitis riksåklagare har bett en domare väcka åtal mot premiärminister Ariel Henry för mordet på landets president Jovonel Moïse. Enligt uppgifter sent på tisdag kväll har Henry gett riksåklagaren Bed-Ford Claude sparken.

Premiärminister Ariel Henry har redan tidigare förhörts av riksåklagaren efter att det visat sig att han pratat i telefon med en av de huvudmisstänkta – Joseph Felix Badio – två gånger samma dag som presidenten Jovonel Moïse mördades.

Ariel Henry blev utsedd till premiärminister strax före mordet på presidenten.
Bildtext Ariel Henry blev utsedd till premiärminister strax före mordet på presidenten.

Ursula von der Leyen håller tal om Europeiska unionens tillstånd

Vaccinerna, miljösatsningarna och den ekonomiska uppgången. Det finns mycket Ursula von der Leyen kan glädjas över då hon talar till EU-parlamentet i dag. Säkerhetsläget i Afghanistan väcker ändå frågor om EU:s handlingskraft i globala kriser.

Efter en darrig start har EU fått fart på vaccineringarna. I dag har EU vaccinerat en större del av sin vuxna befolkning än USA, flera EU-länder har också gått om Storbritannien i vaccinstatistiken.

Nu är det inte längre tillgången som är det stora problemet i EU utan det faktum att alla inte vill vaccinera sig.

Närbild på EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid kommissionens sammanträde i Strasbourg. I förgrunden ser vi en namnskylt och en vattenflaska, i bakgrunden den blågula EU-flaggan.
Bildtext EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ledde kommissionens sammanträde i Strasbourg på tisdag. I dag, onsdag, talar hon till parlamentet.

Kommuninvånare kan drabbas av nedskärningar och skattehöjningar under reformkaoset

Kommunerna står inför stora utmaningar i och med vårdreformen och en osäker ekonomisk utveckling. Servicen ska hållas igång samtidigt som hela begreppet kommun ses över. En del befarar nedskärningar.

Regeringens budgetproposition gav inte kommunerna något stort tillskott, trots att det ännu nyligen hette att staten frikostigt stöder dem och ersätter alla kostnader för nya uppgifter.

Enligt Kommunförbundet skär staten i praktiken i statsandelarna som riktas till kommunerna. Prognoserna ser inte bra ut för kommunekonomin.

kirjoja kirjastossa
Bildtext Välfärden och bildningen hör till kommunernas viktigaste uppgifter i framtiden. Hur allt ska finansieras är höljt i dunkel.

Konkurrensmyndigheternas tolkning av taxilagen får hård kritik i Åboland

Konkurrens- och konsumentverkets tolkning av taxilagen får hård kritik av företagare, politiker och kunder i Åboland. Lokala taxiföretag ser att då prioriteringen av företagare förbjuds i samband med FPA-taxiresor försämras kundernas service och trygghet.

I ett pressmeddelande skriver KKV att efter avregleringen av taximarknaden kontaktades myndigheterna av många taxiföretagare som hade svårt att få FPA-skjutsar från förmedlingscentralerna.

Utifrån noggrannare utredningar framkom det att det i förmedlingscentralernas verksamhet fanns drag som begränsade konkurrensen och gjorde det svårare för nya företagare att komma in i branschen.

Ingången till HVC i Närpes. I förgrunden skymtar en gul taxiskylt.
Bildtext Prioriteringen av lokala taxiföretagare är inte längre möjligt från och med den 15 september 2021.

Vädret i dag

Det är molnigt på dagen. I de västra och södra delarna av landet är det växlande uppehåll och i norr och öst kan det regna.

Dagens högsta temperatur är 6–14 grader och nattens lägsta -2–4 grader, med nattfrost.