Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea avfyrade två ballistiska missiler ut i Japanska havet – andra provskjutningen på bara några dagar

Från 2021
Människor på en järnvägsstation i Seoul följde med nyheterna om den senaste nordkoreanska provskjutningen på onsdag morgon.
Bildtext Människor på en järnvägsstation i Seoul följde med nyheterna om den senaste nordkoreanska provskjutningen på onsdag morgon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nordkorea provsköt på onsdag morgon två ballistiska missiler som landade i havet mellan den koreanska halvön och Japan. Provskjutningen kom bara ett par dagar efter Nordkoreas senaste missiltest och samtidigt som Kinas utrikesminister besöker Sydkorea. Det senaste missiltestet kan vara en signal riktad till Kina.

Under helgen provsköt Nordkorea kryssningsmissiler med lång räckvidd. Det var det första nordkoreanska missiltestet på flera månader. Nu kom följande provskjutning och den här gången med ballistiska missiler.

Enligt Japan föll de i havet strax utanför Japans exklusiva ekonomiska zon. Japans premiärminister Yoshihide Suga kallade provskjutningen upprörande och sammankallade sitt nationella säkerhetsråd. Det gjorde också Sydkorea.

Det är tillsvidare oklart om de nu aktuella projektilerna var medeldistans- eller långdistansmissiler. Enligt Sydkoreas militärledning analyseras provskjutningen av sydkoreansk och amerikansk underrättelsetjänst som bäst.

FN:s säkerhetsråd har förbjudit Nordkorea att utföra tester av ballistiska missiler, medan provskjutningar med kryssningsrobotar inte uttryckligen förbjudits. Det går att montera kärnstridsspetsar på båda typerna av missiler, men det är oklart om Nordkorea lyckats utveckla tillräckligt små kärnstridsspetsar för ändamålet.

Nordkorea vill ha mera uppmärksamhet av Kina?

Kinas utrikesminister Wang Yi är på besök i Seoul just nu, främst för att diskutera just situationen på den koreanska halvön, med Sydkoreas president Wang Yi och andra högt uppsatta sydkoreanska politiker och militärer.

Det är ovanligt att Nordkorea provocerar med provskjutningar medan Nordkoreas största biståndsgivare och viktigaste allierade, Kina, är engagerat i en diplomatisk tilldragelse, skriver nyhetsbyrån AFP.

Nordkoreaexperten, professor Yang Moo-jin i Seoul misstänker att dagens missiler är en indirekt signal till Kina. Nordkorea visar att man vill ha en central plats på den kinesiska agendan.

Nedrustningssamtalen rör inte på sig

Samtalen om nedrustning på Koreahalvön var på utrikesminister Wang Yis agenda i Seoul redan före morgonens missiltest.

Det har inte rapporterats om några egentliga framsteg i nedrustningssamtalen sedan 2019.

Efter sin företrädare Donald Trumps yviga Nordkorea-diplomati, har USA:s president Joe Biden också total kärnvapennedrustning som mål på Koreahalvön, men han har inte hittills visat några tecken på att vilja lätta på sanktionerna mot Nordkorea.

Källor: AFP, Reuters, Yle