Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 15.9

Från 2021
Uppdaterad 15.09.2021 15:37.
Skyltar som det står corona provtagning och corona vaccinering på.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Ett coronafall i Hietalahden koulu

En person har konstaterats smittad av coronaviruset i årskurs 1-6 i Hietalahden koulu i Vasa.

55 personer står på listan över eventuellt exponerade. 54 av dem är elever och en person är en anställd.

Samtliga exponerade har försatts i karantän. För övriga elever fortsätter skolgången som normalt.

23 nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt konstaterar 23 nya coronafall. I går togs 504 coronatest.

Incidenstalet för de två senaste veckorna per 100 000 personer i distriktet är 214. Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig åter i spridningsfasen fr.o.m. 23.8.2021.

Fler äldre smittade i Mellersta Österbotten

Mellersta Österbottens coronagrupp konstaterade på sitt möte på onsdagen att man fortsätter i epidemins accelerationsfas. De senaste två veckorna har man haft 55 nya fall i området, och incidensen är 71.

Infektioner i området förekommer främst hos personer i medelåldern, ovaccinerade samt nyvaccinerade personer. Medelåldern bland de smittade har höjts till 41 år.

Majoriteten av infektionerna var inom familjen. Den näst största smittkällan var på jobbet. Därför uppmanas arbetsgivare och arbetsledare i området att hänvisa anställda till ett coronatest även vid mindre andningssymtom. I väntan på resultatet av coronatestet bör man stanna hemma.

Fyra nya fall i Södra Österbotten

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt konstateras fyra nya coronafall. Incidensen är 56 och totala antalet coronafall är 1 488.

Mellan en och tre personer får sjukhusvård. Igår togs 501 coronatest.

Ny strategi för coronatestning

Social- och hälsovårdsministeriet har uppdaterat riktlinjerna för coronatestning. I framtiden fokuserar coronavirustestningen främst på att testa individer som har utsatts för viruset, ovaccinerade med symtom och individer som fortfarande är benägna att drabbas av allvarlig coronavirusinfektion efter vaccination.

Personer som fått två vaccindoser behöver inte söka sig till coronatest med lika låg tröskel som tidigare. Enligt den nya teststrategin kommer testningen att reduceras så att vårdpersonal kan fokusera mer på att behandla andra symptom än de som orsakas av coronaviruset.

Man kan fortsättningsvis testa sig för covid-19 inom ett dygn och få svar på testet inom ett dygn.

Diskussion om artikeln