Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cannabis kvarstår som dopningsklassat nästa år – men Wada ska granska effekterna för idrottare

Från 2021
Sha'Carri Richardson löper 100 meter.
Bildtext Sha'Carri Richardson åkte fast och stängdes av i somras.
Bild: /All Over Press

Fallet med Sha'Carri Richardson gör att antidopningsbyrån Wada nu ska granska om cannabis har någon effekt på idrottsprestationer. Efter att vi mottagit förfrågningar kommer vi att göra en vetenskaplig undersökning, skriver Wada i ett pressmeddelande.

Under sommar-OS i Tokyo lyfte Sebastian Coe, ordförande för internationella friidrottsförbundet, upp frågan om cannabis borde vara dopningsklassat eller inte.

Bakgrunden låg i fallet med Sha'Carri Richardson. Hon fick inte tävla i OS då det framkom att hon hade rökt marijuana i samband med de amerikanska uttagningarna.

Sprintern stängdes av en månad och Coe menade att det var vettigt att se över tolkningen. Han påpekade ändå att WA inte själva kunde göra det utan att det ligger på antidopningsbyrån Wadas bord.

Nu har ärendet tagit ett steg framåt.

Wada har nämligen bestämt sig för att undersöka om cannabis har någon effekt på idrottsprestationer. Under tiden gäller ändå samma regler som tidigare.

– Efter att vi mottagit förfrågningar kommer vi att göra en vetenskaplig undersökning. Cannabis är för närvarande förbjudet i tävling och kommer att vara det även 2022, skriver Wada i ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln