Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: "Kanske det är vi högkänsliga som är normala och alla andra som blivit avtrubbade"

Från 2021
Leende kvinna i höstig skog
Bild: MILLAF

Riktiga män gråter inte. Måste du alltid vara så lättkränkt? Sluta sjåpa dig nu.

Sådana uttalanden kan man råka ut för ifall man är en högkänslig person.

Att vara tuff, kunna stå på sig och inte låta sig rubbas av småsaker är eftersträvansvärt i dagens samhälle.

Därmed kan det hända att den som är högkänslig upplevs som udda, svag och besvärlig.

Men högkänslighet innebär också många positiva egenskaper

När Relationspodden efterlyste berättelser av högkänsliga lyfte många fram att de absolut inte skulle vilja byta bort sin sensitivitet.

Leende kvinna med sjal
Bildtext Marica Ryökäs är HSP-ambassadör
Bild: Eva Frantz

Marica Ryökäs är styrelsemedlem i föreningen HSP Finland, och ser sig som en HSP-ambassadör.

- Det är fint att uppleva saker så starkt som vi gör. Jag ser det som en fantastisk resurs att kunna njuta av småsaker. Många högkänsliga är empatiska människor som är bra på att ta sina medmänniskor i beaktande. De här egenskaperna borde uppskattas mera.

HSP står för Highly Sensitive Person, högkänslig person. Ett vanligt missförstånd är att det skulle vara fråga om en diagnos eller en sjukdom, men de facto rör det sig om ett medfött personlighetsdrag hos upp till var femte människa.

- Det finns människor som tyvärr aldrig inser att de är högkänsliga. De känner sig snarare udda och utanför, som att de är lite konstiga, säger Ryökäs.

En lättnad att inse vad det är fråga om

Många av dem som skriver till Relationspodden berättar att det varit en stor lättnad då de insett att det finns en term för fenomenet, och att det finns gott om högkänsliga i världen.

Utmaningen är att få omgivningen att förstå vad det är fråga om.

- En helt vanlig arbetsdag kan ta oerhört mycket på krafterna. Även om det inte händer något utöver den vanliga kommer den högkänsliga att reagera på stämningen på jobbet och lägga märke till en massa sådant som de flesta andra missar. Då blir man väldigt trött.

Högkänsligheten kan ta sig rätt olika uttryck. En del har lätt för att börja gråta, andra reagerar starkt på dofter, höga ljud eller starkt ljus.

I breven till podden nämner många att de har ett behov av att vara ensamma mellan varven. Efter en intensiv arbetsdag behövs en promenad i skogen med hunden för att det ska lugna ner sig i huvudet.

- Ju mera du lär dig om din egen sensitivitet, desto lättare blir det att hitta verktygen, säger Marica Ryökäs. Du behöver inte bli av med din känslighet, när du accepterar den blir det lättare att se styrkorna.

I Relationspodden Norrena & Frantz läser vi lyssnarnas brev om hur det är vara högkänslig i familjen, parförhållandet och kompisgänget samt på arbetsplatsen.

Här publicerar vi ett urval ur veckans brevskörd.

Vad felas nu då?

Jag påverkas jättemycket av andra. Humöret kan gå från 100 till 0 när jag möter någon som har en dålig dag. 

Jag har ingen i min närhet som förstår. Om jag gråter får jag kommentarer som "vad felas du nudå?"

Flera i min krets är jobbiga negativa typer. Eller kanske det är jag som är den där jobbiga idioten som alla pratar om men inte med... 

Mamma 27

Pojkvännen tror att jag blir ledsen med flit

Min pojkvän tycker att jag "söker problem" så att jag skall få bli ledsen, men jag kan ju inte hejda mina känslor som påverkas av allt som slängs mot mig.

19 årig studerande

Pojken gråter inte, han är bara allergisk

Då jag var i 15-årsåldern dog en äldre släkting och hela familjen skulle på begravningen. Det var första begravningen för mig och jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. 

Väl på plats blev jag helt överrumplad av sorg! Den finstämda orgelmusiken vid blomsterhyllningen fick mig till slut att börja storböla. 

Pinsamheten visste inga gränser. Inom familjen blev den officiella förklaringen till mitt gråtanfall allergi mot begravningsblommorna, för högkänslighet var inget som existerade i vår värld. 

Nu som vuxen drar jag mig för att gå på begravningar, tårarna sprutar oberoende av vem som ligger i kistan.

Gråtmild man 36 år

Jag och min introverta partner förstår varandra

Jag är högkänslig men upplever det bara som en positiv sak i min relation.

Jag är tillsammans med en introvert person, vi förstår båda vikten av att få ladda batterierna efter mycket socialt stimuli och uppskattar lugn och ro. 

Hsp33

Leende kvinna kramar om småleende man
Bild: LIGHTFIELD

Lika (känsliga) barn leka bäst

När barnen växte upp var vi den udda familjen som aldrig åkte till södern eller på slalomresor. Barnens pappa är också högkänslig och vi har bara inte klarat av att packa iväg oss på semester mitt i skolåret. 

Samma sak gäller talkoarbeten och föreningsverksamhet. Vi har bara inte klarat av det. Vi har haft fullt upp med att orka med barn och jobb. 

Min man är varmhjärtad, öppen och empatisk och vi har behov av samma lugna tempo. Det gör att vi har klarat av vår relation trots många tuffa perioder i livet. 

Sjukskötare i 50-årsåldern

Min partner förstår att jag behöver gråta ibland

Jag har alltid haft lätt till gråt, men i mitt barndomshem skulle man inte visa känslor.

Min terapeut förklarade att gråt är ett naturligt sätt för kroppen att försöka återställa balansen i stressande situationer. 

Då bestämde jag mig för att sluta dölja min känslighet. 

Min partner vill att jag pratar öppet om mina känslor och numera drabbas han inte av panik om jag gråter en stund.

M 30år

Ung man sitter på en bänk i höstsolen och ser utmattad ut
Bild: maciej krynica

Vi passar inte in i dagens samhälle 

Även om det inte är något fel på att vara högkänslig skulle jag gärna slippa. Det passar helt enkelt in i vårt samhälle. 

Jag är känslig för ljud, lukter och ljus och tycker att det är oerhört jobbigt när alla andra vill lyssna på musik med hög volym medan jag känner att det är utmattande.

Jag blir lätt stressad och behöver dra mig tillbaka, vilket inte passar in i vårt stressade karriärsamhälle. 

Att kunna känna av andra människors känslor och sinnesstämningar ser jag däremot som en gåva.

Känslorna på utsidan, 26

Måste vila mig efter sociala sammanhang

Jag klarar mig utmärkt i sociala sammanhang men det tar tid att återhämta mig. Det är viktigt för mig att få vara i lugn och ro efter en fest. 

Jag är stolt över mig och min förmåga att analysera situationer och folk runt om mig!

Skulle aldrig byta bort min högsensitivitet, men det har tagit tid för mig att förstå att det är en tillgång och att jag har ett behov av att varva ner.

58- åringen som lärt sig när det är dags att lämna festen

Jag ser när kollegorna ljuger

I min senaste jobbansökan nämnde jag min känslighet. Jag kan till exempel inte använda kläder med söm, bh:n har jag helst avig, enbart material som ylle eller silke fungerar. Jag berättade också att jag gråter ofta och inte kan sluta så där bara. 

Men jag fick faktiskt jobbet, och det var ju bra. 

Det kan bli pinsamt när man ”vet” sådant som kollegorna inte berättar. Till exempel ser jag ofta när någon ljuger, men låter det vara. 

Puss&kram 56

Den högkänsliga läraren

Jag är högkänslig med en släng av ADHD. Jag är lärare och borde kunna ta både glåpord, stress och oljud med en klackspark, men det går inte så bra alla dagar. 

Jag är helt slut när jag kommer hem efter att ha kämpat för att vara en lugn och trygg vuxen utan att braka ihop själv. 

Men i möten med föräldrar har jag nytta av känsligheten. Det är som om jag skulle veta vad de inte säger om sin situation och då kan jag ge ord åt den. 

Ifall min analys inte skulle tas emot väl kan jag ändå satsa på att barnet ska få rätt sorts hjälp.

Anna-Karin 52

Trött kvinnlig lärare i klassrum
Bild: LIGHTFIELD

Inget utrymme för känslighet på macho-arbetsplatsen

Jag är en högkänslig man och upplever att det inte är så accepterat. Jobbar dessutom inom metallindustrin där de flesta är män och arbetskulturen macho och konservativ. 

Högkänsligheten kommer mest fram i situationer med buller, starka lukter, i sociala situationer och vistelser på främmande platser. 

Många starka nya sinnesintryck kan bli överväldigande. 

Både på jobbet och i relationer behöver jag dra mig tillbaka i ensamhet för att hämta andan. På min nuvarande arbetsplats är det svårt att ordna så jag har funderat på att byta jobb. 

Jesse, 47

De hårdhudade är heta på arbetsmarknaden, inte vi

Livet som högkänslig beaktas inte alls på min arbetsplats. Få har hört talas om det och ännu färre bryr sig. 

Överlag anses känsliga personer som en belastning i arbetslivet. De attraktiva på arbetsmarknaden just nu är de extroverta som kan tackla vad som helst.

Det är konstigt med tanke på att många olika typer av jobb kräver olika typer av personlighet. Tänk om man istället i jobbannonser skulle skriva att högkänslighet är meriterande, för en gångs skull?

Perfektionisten 30

Ruskeahiuksinen nainen katsoo suoraan kameraan ja hymyilee.
Bild: Konsta Erola

Det kanske är vi som är normala och alla andra som är avtrubbade

Jag ser det som en styrka, inte som ett problem, att ha en spirituell kontakt med andra människor. Vår värld behöver mer förståelse av andra människor, vilket denna ”överkänslighet” är. 

Egentligen är överkänsliga personer sådana med normal känslighet, resten har trubbats av.

Stabil39

Diskussion om artikeln