Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Om åtta år behövs 2 500 nya brandmän i Finland – svenskspråkig utbildning i Västnyland efterlyses

Från 2021
Brandmän jobbar vid en olycksplats.
Bildtext Mängden brandmän som utexamineras varje år räcker inte till för att fylla det faktiska behovet. Bilden är från en olycksplats i Vasa.
Bild: Merja Siirilä / Yle

Nytt direktiv och stora årskullar som går i pension är orsaken till att det finns en stor efterfrågan på brandmän just nu. Om bristen inte åtgärdas kan den börja synas i verksamheten om några år, befarar brandmästare i Ekenäs.

Det finns en stor efterfrågan på brandmän just nu och det har lett till att räddningsverken runt om i landet konkurrerar om arbetskraft.

Vid Västra Nylands räddningsverk, vars område sträcker sig från Hangö till Esbo, rekryterar man som bäst åtta nya brandmän. I bakgrunden finns ett beslut om att räddningsverket ska fylla alla lediga tjänster som finns, berättar brandmästaren Henrik Hellström.

– För tillfället rekryterar vi åtta nya vikarier för tre månader framåt. Antagligen kommer tjänsterna att fortsätta efter det, men tre månader är vad vi kan erbjuda just nu, säger han.

Det här har orsakat bristen

Efter att hemjoursystemet kördes ner har det runt om i landet uppkommit många nya heltidsanställningar för brandmän. I bakgrunden finns ett EU-direktiv som gjorde att manskapet som jourade hemma skulle få full lön.

Träd reflekteras i fönstren på en brandstation. Innanför fönstren skymtar brandbilar.
Bildtext Än så länge löper verksamheten som den ska vid brandstationen i Ekenäs. Men i framtiden kan antalet övertidstimmar öka, tror brandmästare Henrik Hellström.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Dessutom går många brandmän snart i pension. På grund av de här två faktorerna uppskattas det finnas ett behov av cirka 2 500 nya brandmän i Finland år 2030.

– För tillfället är situationen stabil men jag är nog orolig för situationen i framtiden. Hur kommer det att se ut om fem, tio år då folk går i pension och vi inte får nyanställda, frågar sig Henrik Hellström.

Ingen utbildning på svenska

Brandmansutbildningen finns i Kuopio och årligen utexamineras ungefär 130 brandmän. Utbildningen ordnas bara på finska.

Brandmansutbildning på svenska ordnades senast 2012 i Kuopio. År 2007 ordnades också en kurs som delades mellan Ekenäs och Vasa.

I praktiken betyder det att om det är brist på brandmän så är bristen ännu större när det gäller brandmän som pratar svenska.

Brandmästare Henrik Hellström står vid en brandbil.
Bildtext Henrik Hellström utbildade sig till brandmästare i Kuopio efter att ha gjort militärtjänsten.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Brandmästare Henrik Hellström hoppas staten skulle vika mer pengar för utbildningen av brandmän så att fler brandmän kunde utbildas.

Dessutom behövs det en utbildning även på svenska, upplever han. Han tror tröskeln är ganska hög för en svenskspråkig västnylänning att gå utbildningen på finska i Kuopio.

Hellström skulle gärna se att brandmansutbildningen på svenska skulle ordnas i Västnyland.

– Det svenskspråkiga behovet finns här längs kusten, i Västnyland och i Österbotten, säger han.

Diskussion om artikeln