Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen misstänker inte Centerpolitikern Juha Pylväs för brott – gruppordföranden talade om välfärdssurfare

Från 2021
Uppdaterad 15.09.2021 17:06.
Centerns gruppordförande Juha Pylväs och partiets ordförande Annika Saarikko på partiets sommarmöte i Seinäjoki den 26 augusti 2021.
Bildtext Centerns gruppordförande Juha Pylväs och partiets ordförande Annika Saarikko på partiets sommarmöte i Seinäjoki den 26 augusti 2021.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Polisen i Österbotten har avslutat utredningen av ett tal där Centerns gruppordförande i riksdagen, Juha Pylväs, sa att Finland inte behöver "välfärdssurfare som snyltar på den sociala tryggheten".

Pylväs uttalade sig på partiets sommarmöte i slutet av augusti i år. Han berättade senare för tidningen Helsingin Sanomat att han syftade på asylsökande. 

Polisen säger att tröskeln för brott inte har överskridits. Enligt polisen uppfylls inte kriterierna för hets mot folkgrupp.

Pylväs bad senare om ursäkt för hur han uttryckte sig. Senare sa han till Yle Uutiset att han enbart syftade på personer som inte har någon grund för att söka asyl.

Pylväs uttalande väckte kritik även inom partiet, men i det Facebookinlägg där han bad om ursäkt, höll han fast vid talets sakinnehåll.