Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidskyttarna måste vaccinera sig eller betala för testerna själva – inget problem för det finska landslaget: "Har inte behövt reagera"

Uppdaterad 15.09.2021 16:35.
Kaisa Mäkäräinen.
Bildtext Arkivbild.

Det internationella skidskytteförbundet IBU kräver att idrottarna som tänker delta i världscupen är vaccinerade. Alternativt får de själva stå för notan då de ska testas rigoröst under tävlingshelger.

Det är fortfarande mer än två månader kvar tills världscupen i skidskytte kör igång i Östersund i slutet av november. Men de som tänkt delta där ställs redan inför viktiga val.

Det internationella skidskytteförbundet IBU meddelar nämligen att samtliga idrottare ska vaccinera sig om de vill delta utan restriktioner. Alternativt får de betala ur egen ficka för coronatesterna som krävs för att få vistas i bubblan på tävlingsorterna.

För det finska landslaget handlar det inte om någon dramatisk nyhet.

– Vi har inte behövt reagera på det här, merparten av idrottarna är redan vaccinerade, säger grenchef Jarkko Kauppinen till STT.

Enligt Kauppinen följer det finska skidskytteförbundet IBU:s riktlinjer. Reglerna kommer sannolikt att preciseras ytterligare inför säsongsstarten.

Det står redan nu klart att IBU i motsats till den förra säsongen inte kommer att ha ett eget laboratorium på plats på tävlingsorterna. Istället förlitar man sig på de lokala myndigheternas testkapacitet.

OS huvudmålet

OS är säsongens självklara huvudmål. Skidskyttelandslaget toppar formen med siktet inställt på februari. Nästa steg på vägen mot vinterspelen är ett träningsläger i Anterselva som kör igång nästa vecka.

Tero Seppälä var bästa finländska herråkare i farten i världscupen i fjol med sin 36:e plats i världscupsammandraget. Mari Eder slutade 54:a i damernas totala världscup.

Världscupdeltävlingen i Kontiolax står i tur först efter OS i Peking, närmare bestämt den 3-6 mars.

– Vi får hoppas att reglerna skulle vara mindre strikta i år. Det är klart fler som hunnit vaccinera sig nu, säger Kauppinen.

Källa: STT