Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Taimines klimatpjäs Stormen utmanar åskådaren och undviker enkla svar

Från 2021
En kvinna och en man står på en teaterscen och ser in i kameran. Mannen har en hög hatt på huvudet.
Bildtext Lilli (Outi Paasivirta) och Olli (Mikael Strömberg) har helt olika inställning till klimatkrisen. Hur ska man förhålla sig?
Bild: Henrik Jansson, Teater Taimine

Olli oroar sig, Lilli slipper gärna. Men oberoende hur de gör får klimatkrisen följder överallt i världen. Teater Tamines klimatpjäs sätter fingret på dubbelheten i hur vi som samhälle reagerar på klimatkrisen.

Då atmosfären fylls av växthusgaser värms jordklotet upp och under den snabba förändringen blir klimatet i världen allt mer instabilt. Mer och kraftigare värmeböljor, torka, översvämningar och stormar.

På Grönland söker sig svältande isbjörnar in i avlägsna byar. I Montana tar en man ensam i sin stuga ute i vildmarken till allt mer radikala åtgärder för att hejda världens riktning.

För om inget görs kommer vi i framtiden att sitta och ägna oss åt positivt tänkande på en obeboelig planet. En storm av orkanstyrka närmar sig, också oss i Finland som vant oss vid trygga förhållanden.

Och här och nu sitter vännerna Olli och Lilli (Mikael Strömberg och Outi Paasivirta) som är oense över hur de ska förhålla sig och vad de alls kan göra åt klimatkrisen.

Stormen, skriven av Malin Kivelä och regisserad av CG Wentzel, är en skarp och utmanande skolpjäs om vår tids stora utmaning: klimatkrisen.

En man och en kvinna med popcornaskar i händerna följer spänt något med blicken.
Bildtext Kompisarna Olli och Lilli (Mikael Strömberg och Outi Paasivirta) följer andlöst med när en isbjörn släntrar in i en grönländsk by.
Bild: Henrik Jansson, Teater Taimine

Vem har rätt?

Olli som oroar sig för klimatkrisens följder vill göra vad han kan för att minska sina egna utsläpp. Han vill till exempel sluta äta kött och försöker övertala sin kompis Lilli att göra det samma.

Men Lilli vill inte. Hon gillar korv, och hon gillar inte att gå omkring och känna sig dålig. Inte alls, faktiskt, och vännerna blir osams.

Naturligtvis oroar sig Olli, det är ett helt förnuftigt sätt att förhålla sig till den utveckling han ser omkring sig.

Men samtidigt framstår också Lillis inställning som en sund reaktion, att vägra internalisera skam och ångest över något hon inte kan påverka. Så länge butiken fortsätter sälja korv, varför ska hon känna sig dålig över att äta dem?

Stormen är en skarp och utmanande pjäs som vägrar erbjuda enkla lösningar. Den gestaltar hur det allt instabilare klimatet får allvarliga följder runt om i världen på olika sätt och hur allt det är kopplat till hur samhället fungerar på dess mest vardagliga nivå.

Teater Taimine. Stormen. På scen: Mikael Strömberg och Outi Paasivirta. Regi: CG Wentzel. Text: Malin Kivelä. Musik: Oskar Silén. Visuell helhet: Lars Idman.

Diskussion om artikeln