Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Enorm delfinslakt på Färöarna har väckt debatt om ögruppens jakttradition "Grindadráp"

Från 2021
Över 1 400 delfiner slaktades på Färöarna - Obs! Videon innehåller starka bilder - Spela upp på Arenan

Ett ovanligt stort antal delfiner fångades och slaktades på Färöarna i söndags. Det här har väckt en proteststorm både på Färöarna och i sociala medier världen över, efter att bilder och videor på delfiner som sprattlar på grunt vatten i en blodig fjord fått stor spridning.

1 428 vitsidingar drevs med hjälp av motorbåtar in i Föröarnas längsta fjord, Skálafjørður.

Fångsten och jätteslakten som följde har återupplivat debatten om färingarnas traditionella delfinjakt, "Grindadráp".

Det här är den största delfinfångsten som någonsin registrerats på en dag på Färöarna och den enorma fångsten har inte bara väckt kritik bland miljögrupper, utan även bland folk inom valnäringen.

Både det enorma antalet delfiner som fångades och hur slakten sköttes har fått kritik.

En del fruktar att händelsen ger Färöarna ett dåligt rykte och i värsta fall kan det innebära dödsstöten för Grindadráp-jakten.

– Jag är chockad. Det här förstör det arbete vi har gjort för att skydda delfinjakten, säger Hans Jacob Hermansen, som är tidigare ordförande för Grindamannafelagið, en organisation som värnar om rätten att jaga delfiner, till Färöarnas public service-bolag KVF.

Blodigt vatten och män som håller i en delfin som de försöker slakta.
Bildtext Många färingar befarar att Färöarna får ett sämre rykte i omvärlden på grund av bilderna som spridits från helgens delfinslakt.
Bild: Reuters

Föreningens ordförande blev nedringd

Även Grindamannafelagiðs nuvarande ordförande, Ólavur Sjúrðarberg, är kritisk till helgens jakt. Han berättar att han blivit nedringd av upprörda färingar.

En del av kritiken handlar om att det inte fanns tillräckligt många personer som slaktade delfinerna som drevs in i fjorden, vilket förorsakade utdraget lidande för djuren.

– Vi ska inte driva en flock som är så stor att den inte kan dödas på ett ansvarsfullt sätt, säger Sjúrðarberg, till mediebolaget in.fo.

Alla som deltog i slaktningen hade inte heller den licens som krävs för att få slakta delfiner.

För att få en licens krävs det att man gått en kortkurs om delfinernas anatomi, för att lära sig hur djuren ska avlivas så att de utsätts för minsta möjliga lidande.

Annan kritik som söndagens jakt har fått är att delfinerna drevs från ett område väldigt långt borta från fjorden, vilket ytterligare drog ut på lidandet och dessutom ledde till att många delfinflockar drogs med på vägen. Därför tros antalet delfiner ha blivit så stort.

Enligt Sjúrðarberg är det nu dags för en seriös diskussion om ifall det fortfarande ska vara tillåtet att jaga delfiner på Färöarna.

Fiskeministern oförstående

Färöarnas fiskeminister säger däremot att han inte förstår kritiken mot söndagens jakt.

– Enligt det jag informerats om har varje enskilt djur avlivats på ett ansvarsfullt sätt, säger Jacob Vestergaard till KVF.

Det här strider ändå mot rapporter från flera ögonvittnen och bilder.

– Jag är chockad över hur det gick till. Delfiner låg allt för länge och sprattlade på stranden innan de dödades, säger Heri Petersen, som är chef för delfinjägarna i Skálafjørður, till mediebolaget in.fo.

Slaktade delfiner som ligger uppradade på en strand. Människor i bakgrunden vid strandkanten som håller på att slakta delfiner i rött vatten.
Bildtext Grindadráp-jakten är ett känsligt ämne på Färöarna som delar färingarna.
Bild: Reuters

Gammal tradition som delar färingarna

Grindadráp är en flera hundra år gammal årlig tradition på Färöarna där grindvalen, en underfamilj till familjen delfiner, är det huvudsakliga bytet.

Den traditionella jakten ses som en del av färingarnas kultur, men åsikter om jakten fortfarande ska tillåtas delar folket.

I EU-länder är delfinjakt inte tillåtet men Färöarna hör inte till EU, även om ögruppen är en del av det danska kungariket.

Delfinjakten på Färöarna är inte kommersiell, och bytet delas vanligen mellan jägarnas familjer och byn där jakten samordnas.

Den här gången blev delfinfångsten ändå så pass stor att utbudet var betydligt större än efterfrågan.

Enligt DR har jägarna delat ut kött i åtminstone tre byar.

Under hela förra året dödades 35 vitsidingar och 576 grindvalar på Färöarna. I förhållande till det här var söndagens fångst kolossal.

Källor: DR, in.fo, KVF, IUCN