Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Den mystiska smällen i Helsingfors har lokaliserats – Ursa: Ljudet kom från Böle på 300 meters höjd

Från 2021
Uppdaterad 16.09.2021 10:55.
Ilmala bangård i solnedgång på våren
Bildtext Enligt Ursa ägde smällen rum i norra ändan av Böles bangård i hörnet mellan Krämertsskog och Kottby.
Bild: Kristoffer Söderlund / Yle

En ovanligt hög smäll ljöd i Helsingforsnatten i lördags, och smällens ursprung är fortfarande ett mysterium. Men på onsdagen uppgav astronomiska föreningen Ursa att de har lyckats luska ut var smällen ägde rum.

Att lokalisera smällen på basis av vittnesmål var knepigt, i stället lyckades Ursa med uppgiften tack vare data från Seismologiska institutet.

Genom beräkningar baserade på datan visade sig smällen ha ägt rum i norra delen av bangården i Böle, och på cirka 300 meters höjd.

Enligt Ursa är det därmed klart att smällen har ägt rum väldigt lågt i atmosfären, och av allt att döma orsakad av en människa.

– Området är nära bangården i Böle. Det skulle passa väl in i bilden av en stadsbo som sysslar med fyrverkerier, och som haft en raket som kan stiga till 300 meter, säger Jaakko Visuri, medlem i Ursas arbetsgrupp för eldklot, och tillägger att han inte alls är förvånad att ingen har anmält sig ligga bakom smällen.

Visuris kollega i arbetsgruppen Jarmo Moilanen tror också att det är mest sannolikt att en människa orsakat smällen.

– Utredningens resultat låter sannolikt. Smällen måste ha varit på låg höjd, eftersom området där den har hörts var så begränsat. En meteor kan det inte ha varit, konstaterar Moilanen.

Att smällen skulle ha kommit från exempelvis ett vapen tror Jaakko Visuri ändå inte, eftersom vapnet enligt beräkningarna skulle ha behövt vara så högt ovanför jordytan. Själva orsaken till smällen är än så länge ett mysterium.

Föreningen Ursa fortsätter å sin sida inte att utreda fallet, eftersom det inte handlar om ett naturfenomen.

Källor: Ursa, Yle