Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bron över Kustö sund måste förnyas – byggs troligtvis samtidigt som nya Rävsundsbron och Hessundsbron

Från 2021
Uppdaterad 16.09.2021 09:02.
Trafik över Kustö bro i S:t Karins.
Bildtext Tanken är att den nya bron över Kustö sund skulle byggas samtidigt som man bygger nya Hessundsbron och Rävsundsbron.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Nuvarande bron över Kustö sund har tre till sex år kvar och måste förnyas. Det upptäcktes i en specialgranskning av bron som gjordes som en del av beredningen av vägplanen för förbättrandet av landsväg 180 mellan Kurkela och Kustö.

Trafikledsverket kommer att förnya bron som går över Kustö sund. Efter en specialgranskning av bron framkom att den har mellan tre och sex år kvar, och nu rekommenderar Trafikledsverket att bron förnyas inom tre till sex år.

Bron granskades som en del av beredningen av vägplanen för förbättrandet av landsväg 180 mellan Kurkela och Kustö, en del av den så kallade Pargasleden eller S:t Karins västra omfartsväg.

På basis av specialgranskningens resultat har man beslutat att göra upp en snabbare vägplan som gäller Kustöbron. Genom att göra upp en snabbare vägplan förbereder man sig på att förnya bron med en snabbare tidtabell än den övriga projekthelheten Kurkela-Kustö.

Målet är att vägplanen för bron över Kustö sund ska vara klar för godkännande före årets slut.

När den nya bron börjar byggas är ännu oklart, men enligt Trafikledsverket är det sannolikt att den nya Kustöbron byggs samtidigt som man bygger den nya Rävsundsbron och Hessundsbron.

Bron över Kustö sund kommer dock att bli klar betydligt snabbare än de två andra broarna. Uppskattningen är att bron tar ungefär ett år att bygga.

Tanken är att den nya Kustöbron ska byggas på samma plats som den nuvarande bron. Bron ska också bli bredare än den nuvarande bron, för att kunna göra gång- och cykelvägen bredare. Under byggandet av den nya bron ska en reservbro med två filer och en separat gång- och cykelväg tas i bruk.

Den nuvarande bron över Kustö sund blev färdig 1958. 

Diskussion om artikeln