Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tysk innovationsjätte samarbetar med yrkeshögskolan Novia – ska stärka regionens marinkluster

Från 2021
Uppdaterad 16.09.2021 09:59.
Åbovarvet sett från luften.
Bildtext Det goda samarbetet i Åboregionen är en av orsakerna till varför tyska forskningsjätten lockades till sydvästra Finland.
Bild: Meyer Turku

Tyska Fraunhoferinstitutet med sin årliga forskningsbudget på cirka 2,8 miljarder euro intensifierar samarbetet med högskolor och universitet i Åbo. Tanken är att tillsammans med teknologicampuset och marinklustrets företag ta fram nya affärsidéer som gagnar hela sjöfartssektorn.

- Vi har redan samarbetat i flera olika projekt under flera års tid och nu var det ett led i den utvecklingen att vi valde att satsa på en gemensam forskningsenhet i Åbo, säger Carlos Jahn som är ansvarig för sjöfartsteknologi och serviceställen vid institutets filial i Hamburg. De tidigare samarbetsprojekten har visat att våra forskare jobbar effektivt tillsammans och vi ville utnyttja de resurser som marinklustret erbjuder i Åbo.

Äldre man som står i grå kostym och deltar i kaffepaus.
Bildtext Carlos Jahn anser att Åbos intensiva samarbete mellan högskolor, universitet och näringsliv är en fördel då det gäller forskning.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Jahn är övertygad om att forskningssamarbetet ska leda till nya innovationer och nya affärslösningar och tillämpningar inom sjöfarten.

- I Åbo finns kunskapen och närheten till universiteten stöder forskningsverksamheten vi är intresserade av, säger Jahn. Marinindustrin är i ett brytningsskede och vi inser att vi gärna är med och satsar på att utveckla nya metoder och sätt att bygga upp framtidens sjöfart.

Autonoma fartyg ett forskningsområde

Åbo har redan tidigare intresserat internationella jättar då det gäller sjöfartsforskning och teknologiska forskningsområden inom marinindustrin. Senast handlade om ett forskningscenter som Rolls Royce grundade och som forskade i lösningar för autonoma fartyg.

Det forskningscentret lades ner i sin nuvarande form och verksamheten såldes till norska Kongsberg som fortsatt utvecklingsarbetet i mindre skala.

- Vi är medvetna om att också andra företag har varit intresserade av regionen och gjort egna satsningar, säger Jahn. I det här skedet vet jag inte om ett samarbete med dessa företag kan vara ett alternativ utan jag ser mer att vårt samarbete med yrkeshögskolan Novia och de andra högskolorna och universiteten i regionen nu är i fokus.

Viktigt med internationella forskningssamarbeten

För yrkeshögskolan Novia betyder samarbetet med tyska Fraunhoferinstitutet ett lyft och en starkare forskningsprofil.

- Det här stärker vår utbildning men också vår forskningsverksamhet, säger Novias vd och rektor Örjan Andersson. Jag är dessutom övertygad om att samarbetet kommer att stärka hela marinklustret som är verksamma i sydvästra Finland.

Andersson är mycket nöjd att yrkeshögskolan Novia kan vara med och skapa en länk till tyska Fraunhoferinstitutet som är världens största forskningsinstitut för tillämpad forskning.

Porträtt av rektor och vd Örjan Andersson
Bildtext Rektor Örjan Andersson ser många fördelar och möjligheter med det nya forskningssamarbetet.
Bild: memento / Linda Tallroth-Paananen

Samarbetet kommer på lång sikt att innebära att den tillämpade forskningen och produktutvecklingen i det finska sjöklustret blir mångsidigare i och med den nya forskningsenheten för smart sjöfart, som inleder sin verksamhet vid Aboa Mare som är Novias campus för sjöfart i Åbo.

- Jag är mycket stolt men samtidigt ödmjuk att vi har lyckats nå en överenskommelse med Fraunhofer, säger Andersson. Det här är vitsordsmässigt en topplacering och är ett starkt erkännande för det arbete vi gör och de nätverk vi har.

"Skapar framtiden och bryter ny mark"

Sjöfartslinjen vid yrkeshögskolan Novia i Åbo är populär bland studerande. Statistik visar att de som genomför sina studier hittar lätt jobb på den nationella och internationella marknaden.

Efterfrågan på finländska sjömän och finländskt befäl är stort och Andersson ser att forskningssamarbetet bara kommer att öka den här efterfrågan.

- Jag ser att vi genom det här samarbetet skapar framtiden och bryter så att säga ny mark då vi lyckas ta fram nya innovationer inom sjöfarten, säger Andersson. Det kanske inte syns i vår undervisning och utbildning i dag men på lång sikt kommer det att genomsyra allt vi gör.

Andersson betonar att de som nu utbildar sig och väljer sjöfartslinjen vid Novia i Åbo kommer att arbeta på framtidens arbetsmarknad.

- Därför är det viktigt att vi är med som en stark aktör och formar den framtiden, säger Andersson.

Tysk innovationsjätte samarbetar med Novia

4:46

Diskussion om artikeln