Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vetenskap har aldrig varit lättare att förstå – forskare och konstnärer förklarar lättförstått sina projekt under Forskarnatten i Åbo

Från 2021
Uppdaterad 16.09.2021 09:58.
En man i vit rock tittar in i mikroskop.
Bildtext Arkivbild. Forskarnatten firas över hela Europa.

Hur ska forskare förklara sin forskning så att allmänheten förstår vad det handlar om? Det funderar man på vid Åbo Akademi under Forskarnatten den 24 september.

Forskarnatten är ett stort europeiskt vetenskapsevenemang, men på årets forskarnatt i Åbo ska forskare och konstnärer tillsammans förklara bland annat hur cancerceller sprider sig, hur Östersjön håller på att förstöras och hur en kemisk trädgård ser ut.

Forskarna måste förklara sin forskning på ett lättförstått sätt, medan konstnärerna i sin tur hjälper till med att tolka vetenskapen genom konst.

– Forskare har svårt att veta vad som är självklart och vad som inte är det. Så när de pratar tror de att de förklarar saker enkelt, medan lyssnaren kanske inte förstår ett ord, och sedan tappar koncentrationen helt, säger teologie doktorn och ledaren för projektet Laura Hellsten.

Och det gäller inte bara då man pratar med folk utanför vetenskapsgemenskapen. Också inom sin egen disciplin pratar man med facktermer som är svåra att förstå för andra.

– Tidigare brukade bekanta tappa tråden efter tio sekunder. Då jag har övat kan de hänga med i diskussionen i 15 sekunder. Det gäller att öva sig på att förklara sin egen forskning så lättförståeligt som möjligt, säger professorn i fysik Ronald Österbacka.

Anna Törnroos-Remes, en dag med glasögon och håret bakåtkammat i en knut, lutar sig mot en flygel.
Bildtext Anna Törnroos-Remes får ofta förklara vad hennes forskning går ut på.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Viktigt att föra dialog, och att stoppa varandra

Nu då vi efter coronapandemin igen får träffas på riktigt är det viktigt att ha en dialog.

– Du måste kunna stoppa någon mitt i en mening och säga: "Vänta lite. Vad betyder det där ordet? Hur menar du där?" Att kombinera en forskare och en konstnär är en jättefin kombination, så att man upptäcker just det här, säger Hellsten.

Åbo Akademis forskningsprojekt Avtryck i det Okända – Forcing the Impossible handlar just om det, att forskarna fått öva sig i att förklara sin forskning på ett lättfattligt sätt, medan konstnärerna i sin tur hjälpt till med att tolka vetenskapen genom konst.

Forskarna kring Östersjön har länge pratat om Östersjöns problem och berättat vad man får och inte får göra med havet, men i det här konstnärliga samarbetet ser biträdande professorn inom profileringsprojektet Havet, Anna Törnroos-Remes något mer.

– I Ulf Långbackas verk märker jag hur han skapar känslan av att vi måste göra något nu, men samtidigt tar han fram det fina som finns exempelvis på havsbottnen, sådant som jag som forskare och vi alla ser då vi dyker ner i havet, Törnroos-Remes.

Publiken kan medverka i konserten

Verket Tipping Point inkluderar mätresultat från Östersjöforskning. Uruppförande sker under Forskarnatten i Sibeliusmuseet klockan 23. Då kan publiken interaktivt delta via sin mobiltelefon, så att pianot, violinen, klarinetten och perkussion ackompanjeras av de vågor, blixtar, och industriljud som publiken bidrar med.

En datorskärm med en massa kopplingar och rutor, som ska bli musik.
Bildtext Publiken kan interaktivt delta i konserten.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Musikern Teemu Mastovaara ser till att publikens interaktivitet bidrar till konserten.

– Det är mera matematik än musik, men jag har alltid varit intresserad av båda två, så det här är exempel på hur naturvetenskaper och konst fungerar tillsammans, säger Mastovaara.

Teemu Mastovaara, en man utan hår, men med skägg och mustasch, sitter vid en dator.
Bildtext Teemu Mastovaara sköter de interaktiva elektroniska elementen.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Mycket program sent på kvällen i Åbo Domkyrka

I Åbo Domkyrka börjar programmet kl.18. Det bjuds bland annat på silver- och glassmide av konstnären Ru Runeberg och videoanimationen Notch up a Broken Heart av konstnären Antonia Ringbom, som kommit till inspirerade av samarbete med professor i cellbiologi Cecilia Sahlgren och professor i fysik Ronald Österbacka.

Klockan 19 diskuterar de sitt samarbete och mötet mellan forskare och konstnärer tillsammans med Yleredaktören Marcus Rosenlund. Delar av den diskussionen sänds också senare i radioprogrammet Kvanthopp på Yle Vega.

Tre unga går över ett övergångsställe vid Åbo Domkyrka.
Bildtext Programmet i Åbo Domkyrka börjar klockan 18 och fortsätter långt in på kvällen.
Bild: Linus Hoffman/Yle

I Domkyrkans sidokapell blir det vernissage för Et in Arcadia Ego, bildkonst av konstnären Jan Kenneth Weckman och akademiforskaren i cellbiologi Guillaume Jacquemet.

– Som konstnär tittar jag på synden och sjukdomar och på klimatförändringen. De visas tillsammans med Jacquemets cellbilder och cancerbilder, som är hemska påminnelser och livet och döden. De visas i Domkyrkan, där det finns en massa lik under golvet. Det är inte så dåligt, säger Weckman.

Forskarnatten i Åbo den 24 september är gratis och öppet för alla, men man bör boka sin plats i förväg.

Forskarnatten förklarar forskningen för allmänheten

10:11

Diskussion om artikeln