Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Strejk väntas stöka till det i Helsingfors morgontrafik – och andra nyheter att ha koll på

Korsningen av Hoplaxvägen och Åboleden.
Bildtext De som vanligtvis åker metro eller spårvagn uppmanas samåka eller cykla i dag.

God morgon! Här listar vi några nyheter att ha koll på den här morgonen.

Förare i protest i Helsingfors – strejk stoppar spårvagnar och metrotåg

Förarna vid Helsingfors stads trafikverk har inlett den tvådagars strejk de har varslat om. De protesterar mot planer att omvandla affärsverket HST till ett bolag.

I två dagar står metron och spårvagnarna stilla på grund av strejken som inleddes klockan fyra och upphör samma tid natten mot lördag.

Strejken väntas röra till det under rusningen i Huvudstadsregionen, både nu på morgonen och i eftermiddag. Det väntas bli trångt i bussarna som och det har satts in extra bussturer på en del håll i regionen. Busstrafiken berörs inte av strejken.

Trafikverkets ledning rekommenderar passagerare att samåka eller cykla den här morgonen.

Helsingin metro.
Bildtext Strejken gäller förarna i metrotåg och spårvagnar, men inte bussar.

Professor om strejken: "Oron är förståelig"

En expert på kommunal förvaltning som vi har talat med säger sig förstå de strejkande spårvagns- och metroförarnas oro när deras arbetsplats bolagiseras.

Professor Stefan Sjöblom säger att det ändå är svårt att förutspå hurdana förändringar det blir. Det är vanligt att de anställda måste byta kollektivavtal vid bolagiseringar, vilket kan leda till ändrade arbetstider eller arbetsbilder.

Men enligt Sjöblom strävar man vanligtvis efter att trygga den gamla personalens ställning, genom att ge dem samma rättigheter som förut.

Prisregn över filmen Tove

Filmen Tove som handlar om Tove Jansson var den stora vinnaren vid Jussigalan i går kväll. Filmen kammade hem pris i sju av de tio kategorier den hade nominerats i.

Tove vann bland annat priset för bästa film. Regissören Zaida Bergroth fick ta emot priset för bästa regi och huvudrollsinnehavaren Alma Pöysti fick priset för bästa kvinnliga huvudroll.

Zaida Bergroth ja Alma Pöysti
Bildtext Regissör Zaida Bergroth och huvudrollsinnehavaren Alma Pöysti.

Producenterna Aleksi Bardy och Andrea Reuter höll ett tvåspråkigt tacktal på svenska och finska. Här kan man se både deras tal och Alma Pöystis.

Polsk officer till Svenska Yle: "Ni väljer alltid flyktingarnas sida"

Vid gränsen mellan Belarus och Polen fortsätter flyktingkrisen där Belarus medvetet föser flyktingar över gränsen till Polen, som inte tar emot dem.

Polen har utlyst undantagstillstånd i området och förhindrar all insyn i hur flyktingarna behandlas. Flera hjälporganisationer tror att Polens myndigheter bryter mot de mänskliga rättigheterna.

En arméofficer säger anklagande till Svenska Yle att journalister alltid väljer migranternas sida.

Försök att förhindra att mat kastas bort

Den här veckan infaller Spillveckan som uppmärksammar det matsvinn som uppstår i hela livsmedelskedjan, från produktion till konsumtion.

ruokaa laitetaan bioroskikseen
Bildtext Hushållen står för ungefär en tredjedel av matsvinnet.

Varje år uppstår ett matsvinn på ungefär 360 miljoner kilo i Finland – eller nästan en miljon kilo om dagen. Omkring en tredjedel av svinnet kommer från hushållen. Det är mer än den mat som kastas inom livsmedelsindustrin eller handeln.

Till exempel kosthållet i Jakobstad jobbar aktivt med att stoppa svinnet och Marthaförbundet hjälper privatpersoner att ta tillvara maten.

Väder

Halvklart till mulet och mest uppehåll. Dagens högsta temperatur är 7–11 grader, i norr 5–9 grader. I norr förekommer regn och dimma.