USA, Storbritannien och Australien ingår försvarspakt för att kontra Kina – Frankrike rasar över nyheten
För att kontra Kinas växande inflytande och militära makt i Indiska oceanen och Stilla havet ingår USA, Storbritannien och Australien en ny försvarspakt under namnet Aukus. Den första konkreta åtgärden är att förse Australien med atomubåtar. Pakten har väckt en del kritik.
– Vi måste vara kapabla att svara på både den nuvarande strategiska miljön i regionen och hur den utvecklas, för både våra nationers och världens framtid hänger på att regionen hålls fri och öppen under de kommande årtiondena, sade USA:s president Joe Biden.
Kinas växande makt i landets närregion, bland annat anspråken på flera omtvistade ögrupper i Sydkinesiska havet, har redan en längre tid oroat länderna.
De tre länderna har nu kommit överens om att dela avancerad försvarsteknologi och underrättelseuppgifter och tätare vetenskapligt- och cybersäkerhetssamarbete.
– Vi ser alla vikten av att försäkra fred och stabilitet i regionen på längre sikt, sade USA:s president Joe Biden under en virtuell presskonferens med premiärministrarna Boris Johnson och Scott Morrison.
– Vi måste vara kapabla att svara på både den nuvarande strategiska miljön i regionen och hur den utvecklas, för både våra nationers och världens framtid hänger på att regionen hålls fri och öppen under de kommande årtiondena.
Atomdrivna ubåtar första steget
– Det här initiativet handlar om att vi alla har moderna förmågor, de mest moderna förmågorna vi behöver för att svara på och försvara oss mot hot som utvecklas i rask takt, sade Biden.
Det första konkreta steget för pakten är att Australien ska förses med atomdrivna ubåtar för att ersätta landets nuvarande ubåtsflotta.
Australien hade redan ingått avtal om att köpa dieseldrivna ubåtar från Frankrike, men Morrison sade att det avtalet nu har sagts upp.
Ubåtarna ska byggas i Adelaide i Australien, vilket teknologisamarbetet möjliggör, och innebära stora mängder arbetsplatser.
Atomubåtar kan hållas under ytan i mycket längre perioder åt gången än de dieseldrivna och utgår därför en mycket större avskräckande faktor i regionen, sade Boris Johnson.
Johnson lovade också att brittiska flottan kommer att trappa upp sin verksamhet i regionen. Den brittiska flottan skickade för en tid sedan ett hangarfartyg med stödtrupper till Sydkinesiska havet.
Ovetande EU överraskades av nyheten
Nyheten om försvarspakten kom som en nyhet för EU. Irritation har väckts inom unionen eftersom man inte informerats på förhand. Enligt EU kommer pakten troligen ändå inte att ha någon inverkan på relationen till Storbritannien, USA och Australien.
Unionens utrikeschef Josep Borrell säger att EU måste enas och skapa en egen försvarspakt.
– EU är redo att samarbeta i försvarsrfågor med Storbritannien, men de har inte visat intresse, säger Borrell.
Ilska från franskt håll – Frankrike hade tidigare avtalat om ubåtar till Australien
Frankrike har varit mer hård i responsen på försvarspakten. Tanken var att Australien skulle köpa ubåtar av Frankrike, men nu blir det här alltså inte av i och med att Australien investerar i USA:s atomdrivna ubåtar.
Franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian säger att USA:s och Australiens överenskommelse om ubåtar kom som "en kniv i ryggen".
– Vi hade skapat en relation byggd på tillit till Australien och de har förrått den här tilliten. Jag är väldigt arg i dag och bitter... Det här är inte något som allierade gör mot varandra, säger han.
Han säger att han är besviken på USA:s president Joe Biden och att "det här är något som Trump hade gjort".
Frankrike och Australien hade enats om ett kontrakt för 12 ubåtar i samma klass som Australien nu köper av USA. Frankrike går nu miste om 31 miljarder euro.
Le Drian fick i fransk radio frågan om Frankrike "lurats" av USA. På den frågan svarade han: "Er analys av situationen är mer eller mindre korrekt".
Provokation, säger Peking
Även om de tre ledarna inte nämnde Kina under sin presskonferens var paktens mål uppenbart, också i Peking.
– De här länderna borde inte bygga uteslutande försvarspolitiska block för att skada tredje parters intressen, sade en talesperson för den kinesiska ambassaden i Washington.
– Framförallt borde de här länderna frångå sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar.
Pakten ska inte ha nämnts under Bidens och kinesiska presidenten Xi Jinpings samtal för en vecka sedan, det första samtalet mellan stormakternas ledare på mycket länge.
USA signalerade att pakten bara är en del av ett större strategiskt initiativ i regionen, som också ska ge tätare samarbete med länder som har kommit i konfrontation med Kinas ambitioner.
Bland annat ska nya starkare bilaterala band knytas med länder som utgår långvariga amerikanska allianser i regionen, Japan, Sydkorea, Thailand och Filippinerna.
Bidenadministrationen utlovade också mer säkerhetssamarbete med Indien och Vietnam.
Länderna har alla territoriella och politiska tvister med Kina.
Källor: AFP, AP, Reuters