Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Filippinernas presidents svar på utredning om brott mot mänskligheten: "Vi kommer inte att släppa in utredarna i landet"

Från 2021
President Rodrigo Duterte håller tal i Manila 8.2.2017
Bildtext Rodrigo Duterte har blivit känd för sin råa stil och har bland annat upprepade gånger skämtat om alla mord polisen har begått under kriget mot drogerna i Filippinerna.
Bild: EPA/MARK R. CRISTINO

Filippinerna kommer inte att samarbeta med Internationella brottmålsdomstolen ICC:s utredning om president Rodrigo Dutertes krig mot droghandeln. Presidentens stab meddelar att ICC:s utredare inte kommer att släppas in i landet.

Filippinernas president Rodrigo Duterte kommer inte att samarbeta med Internationella brottmålsdomstolen ICC:s utredning kring hans krig mot droghandeln, uppger Dutertes stab.

ICC meddelade i går att domstolen inleder en formell utredning om brott mot mänskligheten, på grund av de tusentals mord kriget mot droghandeln har lett till.

Demonstranter håller upp plakat som kräver president Rodrigo Dutertes avgång.
Bildtext Dutertes popularitet har sinat, delvis på grund av drogkrigets avigsidor.
Bild: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Duterte valdes med löften om hårda tag mot droghandeln i landet och inledde en kampanj som har lett till vad människorättsgrupper kallar tusentals summariska avrättningar.

Han har vid flera tillfällen offentligt uppmanat polisen att döda misstänkta.

Enligt anklagelserna har landets polis fått fria händer att döda, i många fall har helt oskyldiga, inklusive barn, dödats under drogräder.

Systematiskt angrepp mot civila

ICC:s beslut om att inleda en utredning med målet att väcka åtal bygger enligt domstolen på tydliga bevis om att Dutertes kampanj mot droghandeln uppfyller kriterierna för brott mot mänskligheten.

"Det så kallade kriget mot droghandeln kan inte ses som en legitim rättsskipande operation, och dödandet i samband med den kan därför inte heller ses som legitimt eller bara som överdrift inom en annars legitim operation", skriver domstolen.

Utredningen inleddes på begäran av den nu pensionerade ICC-åklagaren Fatou Bensouda, som utredde morden under polisräderna.

ICC-åklagaren Fatou Bensouda.
Bildtext Fatou Bensouda från Ghana är tidigare chefsåklagare vid ICC.
Bild: EPA-EFE/Peter Dejong / POOL

Bensoudas utredning har, trots att den förhalades av filippinska myndigheter, fått fram bevis på att polisen i stort sett fick fria händer att döda misstänkta och gick ut med det uttryckliga målet att döda.

"Statliga aktörer, framförallt medlemmar av de filippinska säkerhetsstyrkorna, dödade tusentals misstänkta missbrukare, droghandlare och andra civila i samband med polisoperationer", skrev Bensouda.

Enligt de filippinska myndigheterna har åtminstone 6 100 människor dödats i samband med drogkriget, medan FN uppskattar att antalet är åtminstone 8 600.

Filippinska människorättsgrupper misstänker ändå att antalet är mångfaldigt, till och med 30 000.

Kommer inte att släppas in

Då Bensoudas begäran offentliggjordes kallade Duterte det hela för skitsnack och hotade att personligen ge utredarna en örfil.

Då utredningen nu är ett faktum uppger hans stab att utredarna inte har något samarbete att förvänta sig.

Jag hoppas att det här kan bli början på slutet på straffriheten. Duterte och hans medlöpare borde ställas till svars för de här brotten.

Edre Olalia

– Vi kommer inte att samarbeta, eftersom Filippinerna för det första har lämnat Rom-avtalet och domstolen inte längre har någon jurisdiktion i landet, sade chefen för Dutertes juridiska team Salvador Panelo.

– Regeringen kommer inte att släppa in någon medlem av ICC för att samla information och bevis. De kommer att portförbjudas.

Hoppas på rättvisa

Många anhöriga till de dödade ser ändå utredningen som en möjlighet till rättvisa och upprättelse.

– Jag är glad, för det här kan vara ett sätt att få lite rättvisa för alla mord, sade Corazon Enrique till AFP.

Enriques son dödades under en polisräd år 2016, trots att det inte fanns några bevis för att han var delaktig i något brott.

– Det är vad vi hoppas på, att de som bär ansvar för att våra barn och anhöriga dödades ska betala för sina brott.

Edre Olalia vid filippinska advokatförbundet sade att organisationen hoppas att ICC:s beslut kan sätta också det filippinska rättsväsendets hjul i rullning.

– Jag hoppas att det här kan bli början på slutet av straffriheten. Duterte och hans medlöpare borde ställas till svars för de här brotten, sade Olalia.

Diskussion om artikeln