Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL-chef vill kräva att vårdare vid äldreboenden är vaccinerade mot corona – närvårdare motsätter sig vaccintvång

Från 2021
En vårdare hjälper en äldre klient att äta.
Bildtext Våradre som kommer i kontakt med utsatta personer förutsätts ha skydd mot en rad sjkudomar, men covid-19 hör inte till dem.
Bild: Lehtikuva

Den som vårdar äldre borde förutsättas vara fullt coronavaccinerad, anser chefen för Institutet för hälsa och välfärd THL, Markku Tervahauta. Vid närvårdarnas fack tänder man inte på kravet från Tervahauta.

Ska vårdare vid äldreboenden avkrävas coronavaccin måste lagen ändras. I dagens smittskyddslag stiftas att vårdare vid avdelningar med svaga patienter måste vara vaccinerade mot mässling, vattkoppor och säsongsinfluensa. Eller så ska de vara immuna efter att själva ha haft sjukdomarna.

De som vårdar spädbarn ska dessutom ha skydd mot kikhosta.

Något krav på coronavaccin finns inte i lagen. Där vill THL-chefen Markku Tervahauta ha förändring.

Markku Tervahauta.
Bildtext Markku Tervahauta, generaldirektör för Institutet för hälsa och välfärd, vill ha en lagändring om coronavaccin för vårdare.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Han motiverar sin ståndpunkt med att de äldre hör till riskgruppen för att insjukna svårt i covid-19 och borde skyddas.

– I dagens läge vet vi inte i vilken mån de som vårdar äldre personer är coronavaccinerade. Lagen ger inte rätt att samla in uppgifter om det, säger han till Yles finskspråkiga redaktion.

Ovaccinerade ska ges andra uppgifter

Vårdare är inte skyldiga att berätta om sina vacciner för arbetsgivaren, men enligt Tervahauta har arbetsgivaren åtminstone rätt att fråga om vaccin mot de sjukdomar som nämns i lagen, när man utreder om en person är lämplig för arbete med utsatta patienter.

Tervahauta betonar att han inte vill ha ett regelrätt coronavaccinationstvång för vårdare, utan efterlyser en juridisk möjlighet för vårdinrättningarna att styra bara vaccinerade till vårdjobb med äldre personer.

– Juridiken är oklar för arbetsgivarna som inte vet i vilken mån det finns anställda utan skydd mot corona, säger han.

Enligt nuvarande lag ska arbetsgivaren se till att bara vaccinerade personer kommer i kontakt med svaga patienter när det gäller sjukdomarna i lagen. Anställda som saknar det skyddet ska hänvisas andra uppgifter.

Facket motsätter sig tvång

Vid vårdarfacket Super vill ordförande Silja Paavola inte utöka vaccinationskravet med vaccin mot covid-19.

– Frågan är om man ska lagstadga om vaccineringen, eller lita på att yrkesmänniskor låter vaccinera sig, säger hon.

Silja Paavola
Bildtext Silja Paavola, ordförande för Finlands närvårdar- och primärskötarförbund Super, anser att man ska lita på att vårdarna låter vaccinera sig.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

– Blir vaccinet ett krav, är det på sätt och vis obligatoriskt att ta det, ifall man vill behålla sitt jobb, säger Paavola.

Hon motiverar sin åsikt med att de vacciner som nu krävs av vårdare är gamla och testade under en lång tid, vilket inte är fallet vid en ny pandemi.

– Vårdarna skulle bi försökskaniner. Det är inte rätt att vissa yrkesgrupper är skyldiga att vaccinera sig, säger Paavola.

Hon säger att vårdarna däremot kan ges en stark rekommendation. Facket Super har gett sina medlemmar en sådan.

Texten är skriven av Peik Österholm och bygger på artikeln Hoivatyötä tekeviltä vaadittava koronarokotus tuhkarokon ja influenssan tapaan, linjaa THL:n pääjohtaja – Lähihoitajat kavahtavat pakkorokotuksia av Terhi Toivonen.

Diskussion om artikeln