Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå och Sibbo satsar mer på grönområden för invånarna än det rekommenderade: “Staden ska se till att invånarna mår bra och kan röra på sig”

Från 2021
Borgås rekreationsområden - Spela upp på Arenan

Visste du att en stad ska se till att varje invånare har ett visst antal kvadratmeter där man kan röra på sig nära sitt hem?

Borgåborna har mer än tillräckligt och i Sibbo är målet att du kan stiga in på ett grönområde endast några steg efter att du öppnat ytterdörren.

– Om kommuninvånarna är friska sparar kommunen pengar. Därför är det stadens sak att se till att Borgåborna mår bra och kan röra på sig, säger Per Högström som är chef för idrottstjänster. 

Bor du i Borgå är du lyckligt lottad. Med tanke på invånarantalet har stadsborna både nära till ett rekreationsområde och det finns också tillräckligt med skogar, stränder, parker, grönområden och näridrottsplatser att motionera på.

Naturen har en stor betydelse för att Borgåborna ska ska må bra och orka i vardagen. Det visar en enkät som Borgå gjorde då staden ville ta reda på mer om Borgåbornas naturupplevelser. Enkäten besvarades av mer än 400 personer och det visade sig att många invånare vistas i naturen så gott som dagligen.

Det finns faktiskt rekommendationer om hur många kvartersparker och stadsparker det ska finnas i en stad och hur tätt de ska placeras, men det är egentligen ganska lite som behövs för att följa de rekommendationerna.

Borgå har det bättre ställt än rekommendationerna

― Maija-Riitta Kontio

Maija-Riitta Kontio, som är Borgås generalplaneringschef, berättar att det ska finnas en viss mängd parker per invånare:

  • Varje invånare ska ha fem till tio kvadratmeter kvarterspark. Det är rätt lite med tanke på att det i Borgå finns över 100 hektar parkområde, vilket i sin tur betyder att Borgåborna har 20 kvadratmeter park per invånare.

  • Borgå har över 700 hektar skogsparker och räknar man med dem har varje Borgåbo tillgång till 140 kvadratmeter parkområde.

  • Borgå äger över 3 000 hektar skog.

Borgå har det alltså bättre ställt än rekommendationerna. Både Maija-Riitta Kontio och Pär Högström tycker att Borgåborna har det exceptionellt bra och tar nationalstadsparken med sina rekreationsområden som exempel.

Från centrum kan du gå längs åstranden till skogsområden i Kokon, och därifrån vidare till Gammelbackaskogen där du kan gå upp till Tornberget med fantastisk utsikt över Haikofjärden.

Färden kan fortsätta längs strandremsan till Hammars och upp till Telegrafberget i Haiko. Därifrån kan du ännu fortsätta genom Haikoskogen till Tolkis.

Vi strävar efter att rekreationsområdena ska finnas på gång- eller cykelavstånd

― Per Högström

Det finns gott om grönområden också åt andra hållet från centrum sett. Från centrum och norrut finns stora skogspartier som börjar vid Jonasbacken och fortsätter genom Humla ända till Ebboskogen. Dessutom finns ännu ett stort skogsområde i Virvik med markerade rutter.

– Utgångsläget är att stadsborna ska ha nära till ett rekreationsområde och vi strävar efter att det ska vara på gång- eller cykelavstånd, säger Per Högström.

I Sibbo ska du kunna öppna dörren och stiga ut i det gröna

Redan vid planeringen av ett nytt bostadsområde ser Sibbo till att det finns ett grönområde runt husknuten. Utgångsläget är att Sibboborna ska kunna gå eller cykla till ett rekreationsområde.

I planläggningsskedet jobbar planläggningen, fritidstjänsterna och enheten för grönområden tätt ihop. 

Katriina Sahala har tidigare jobbat på idrottssidan i Helsingfors men har för en månad sedan börjat sitt nya jobb som idrottsservicechef i Sibbo. 

– I Helsingfors märkte vi tydligt att invånarna inte ville flytta bort från området om de hade nära till skidspår, motionsslingor och skogar. Fastän familjer egentligen ville ha större bostadsyta ville de inte flytta bort eftersom all rekreation fanns nära, berättar Sahala.

Katriina Sahala har gul jacka, tittar in i kameran och ler.
Bildtext Coronapandemin har visat att det finns ett stort behov av rekreationsområden i Sibbo, berättar Katriina Sahala.
Bild: Yle/ Lone Widestam

Det är väldigt viktigt för invånare i en stad eller kommun att få koppla av och motionera nära hemmet. Det är en princip Sahala tar med sig till Sibbo.

Du kan i princip öppna ytterdörren och efter femtio till hundrafemtio meter står du i en park

― Kari Ojamies

I Sibbo har invånarna naturen nära. Det är också kommunens dragplåster då nya tomter är till salu och kommunen vill ha nya invånare. 

– Här finns gott om plats att motionera och vi har ett mångsidigt utbud, berättar Jarkko Lyytinen som är planläggningschef. Det finns minst ett grönområde nära alla bostadsområden.

Sibbo satsar på att ha “gröna leder”. Det betyder att du ändå ska kunna promenera eller cykla genom en park eller grönområde för att komma fram fastän du inte genast har ett rekreationsområde utanför din dörr.

En liten sjö där det växer vass och kaveldun. Söderkulla skola i bakgrunden.
Bildtext I Söderkulla finns grönområden bakom husknuten.
Bild: Yle/ Emilia Åberg

Tanken är också att Sibboborna lätt ska kunna ta sig till ett motionsspår eller frisbeegolfbana, att de ska nås utan att behöva ta bilen. 

– Du kan i princip öppna ytterdörren och efter 50 till 150 meter står du i en park, säger Kari Ojamies som är kommunens trädgårdsmästare.

Det fina är också att du hittar olika sorters grönområden, säger Ojamies.

– I Nickby har vi blandat kultur och grönområden. Det finns alltså skulpturer och konstverk i parkerna. Söderkulla har mera skog och natur och närskogen finns tätt inpå bostäderna.

Ett högt konstverk som ser ut som ett segel från en båt, det står på tre hjul. I bakgrunden syns blåa bostadshus.
Bildtext I Nickby kan du njuta av motion och kultur på samma gång. Det här konstverket heter Spiritus Lux av Stefan Lindfors.
Bild: Yle/ Emilia Åberg

I Kervo finns en garanti på att invånarna har högst 300 meter till ett grönområde. Det kan Sibbo inte ge löfte om trots att kommunen har massvis med skog och parker. 

– Vi behöver inte bestämma det, utan naturen finns naturligt omkring oss. Här finns en mångsidig och fin natur med skog, naturliga parker, sjöar, åar, kärr, bergssluttningar och med det kommer kommunen långt, berättar Kari Ojamies.

Jarkko Lyytinen och Kari Ojamies står i en park och diskuterar. Blåa hus i bakgrunden.
Bildtext I Sibbo är naturen alltid nära, det tycker både Jarkko Lyytinen och Kari Ojamies.
Bild: Yle/ Lone Widestam

Sibboborna har det bra men det finns plats för förbättringar. 

– Sibbo storskog är fin och populär. Vi måste få till stånd ännu bättre förbindelser dit. I år, ända fram till november månad, kör Sibbo storskogs hop-on-hop-off-buss vandrare till skogen, säger Kari Ojamies.

– Det skulle också vara fint om vi skulle kunna erbjuda Sibboborna en badstrand vid havet, inflikar Katriina Sahala. Mycket av strandremsan är i privat ägo och det skulle vara fint om vi till kommunen fick en remsa som alla invånare kan njuta av.