Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 16.9

Från 2021
Uppdaterad 16.09.2021 17:48.
En sjukskötare i munskydd håller upp en spruta.
Bild: /All Over Press

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

En coronasmittad vid Hietalahden koulu i Vasa

Ett coronafall konstaterades på torsdagen i åk 1-6 i Hietalahden koulu. De som eventuellt blivit exponerade är totalt 19.

Av dem som eventuellt exponerats är 17 elever och 2 vuxna i personalen.

De exponerade har försatts i karantän, skriver Vasa stad i ett pressmeddelande. För övriga elever fortsätter skolgången som normalt.

Coronaläget har förvärrats i Mellersta Österbotten

När vårdsamkommunen Soites coronasamordningsgrupp möttes på torsdagen kunde man bara konstatera att coronaläget har förvärrats i regionen.

Den här veckan har man konstaterat 19 nya fall av coronaviruset i Mellersta Österbotten. Incidenstalet, det vill säga antalet smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna är 86. Samtidigt meddelar Soite att smittspårarna har fullt upp just nu.

De smittade är antingen ovaccinerade eller har precis fått en vaccindos.

Soites coornagrupp påminner om att pandemin på inget sätt är över även om det pågår planering för att öppna samhället igen. Enligt gruppen är det säkraste att vara vaccinerad. Att ta vaccin innebär färre risker än att bli smittad av coronaviruset.

Nästa vecka ordnar Soite drop in-vaccineringar i Karleby, vid Prisma torsdag 23.9 klockan 9-15 och Citymarket fredag 24.9 klockan 9-15.

Coronaprovtagningen i Vasa flyttar till kasernområdet

Vasa stad meddelade på torsdagen att coronaprovtagningen på kasernområdet startar onsdagen den 29 september klockan 9. Kasernområdet ligger mellan Korsholmsesplanaden och Artellgränden.

Från och med torsdagen den 30 september är teststationen öppen dagligen klockan 8–20.20. Man kan komma och testa sig utan att boka tid och man behöver ingen remiss.

Trots att regeringen gått inför en ny testningsstrategi som bland annat innebär att dubbelvaccinerade med lätt snuva inte ska testas fortsätter Vasa sjukvårdsdistrikt att uppmana att gå på test med låg tröskel.

Enligt infektionsöverläkare Juha Salonen är det inte läge att lätta på testningen i det här skedet då Österbotten har en av landets högsta incidenstal.

29 nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt konstaterar 29 nya coronafall. I går togs 392 coronatest.

Incidenstalet för de två senaste veckorna per 100 000 personer i distriktet är 219. Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig åter i spridningsfasen fr.o.m. 23.8.2021.

Exponering på daghem i Pedersöre

En grupp barn och personal på Bamse daghem i Purmo i Pedersöre har exponerats för coronaviruset. Exponeringen skedde tisdag 14.9.

Berörda personer kontaktas och försätts i karantän. Övriga som har rört sig i fastigheten vid nämnda tidpunkt uppmanas vara uppmärksamma på eventuella coronasymptom.

8 nya fall i Södra Österbotten

Under det senaste dygnet har åtta nya fall av coronaviruset konstaterats i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Inga patienter vårdas på sjukhus för covid-19.

Incidenstalet, det vill säga antalet smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna är 55,4.

Under onsdagen togs 363 coronaprover.

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt befinner sig i epidemins accelerationsfas.

Diskussion om artikeln