Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

NTM-centralen: Johnson Matthey måste göra trafik- och avloppsutredning

Från 2021
Uppdaterad 16.09.2021 16:24.
Skiss över ett möjligt batterifabriksområde på Långskogens industriområde i Vasa.
Bildtext Johnson Matthey planerar att anlägga en batterimaterialfabrik i Långskogen i Vasa. Den här skissen skickades ut i augusti.
Bild: Vasa stad

Hur trafikarrangemangen till Johnson Mattheys planerade batterimaterialfabrik och hur avloppsvattnet ska tas om hand måste redas ut i miljökonsekvensbedömningen för fabriken i Vasa. Det konstaterar NTM-centralen i sitt utlåtande.

NTM-centralen i Södra Österbotten gav på torsdagen sitt utlåtande om programmet för miljökonsekvensbedömning för den batterimaterialfabrik som Johnson Matthey planerar i Långskogens storindustriområde i Vasa.

– Programmet var väntat och utan stora överraskningar, säger miljöskyddschef Päivi Kentala på NTM-centralen.

I utlåtandet konstaterar man att miljökonsekvensbedömningen ska beskriva vilka följder projektet har för trafikarrangemangen, både längs huvudtrafiklederna och i hamnen. Även följderna för trafiken i Vasa centrum ska bedömas.

NTM-centralen säger också att bedömningen ska beskriva vilka följder avloppsvattnet från fabriken har för havstillståndet. Dessutom ska man bedöma hur projektet påverkar åkergrodan som finns på området.

– En central del av planeringen är avloppsvattnet och hur det behandlas. Därför har vi rekommenderat att avledandet av avloppsvatten ut i havet skulle bedömas som ett eget alternativ, säger Kentala.

NTM-centralens utlåtande är baserat på 20 kommentarer från experter och myndigheter.

Artikeln uppdaterad 16.9 kl 16.24 med citat av Päivi Kentala

Diskussion om artikeln