Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ekonomin växer snabbare än någon väntat sig – Finlands Bank höjer tillväxtprognosen till 3,5 procent för i år

Från 2021
Chefen för Finlands Bank Olli Rehn står och talar framför en mikrofon.
Bildtext Olli Rehn
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Olika mätare visar att Finlands ekonomi är på väg upp. Finlands Bank sällar sig till de prognosmakare som bedömer att den finländska ekonomin växer ännu mer i år än vad analytikerna tidigare räknade med.

Finlands Bank räknar i sin nyaste prognos med en tillväxt på 3,5 procent i år och 2,8 procent år 2022. Den tidigare prognosen från så sent som i juni landade på en bnp-ökning med 2,9 procent för 2021.

Den snabbaste tillväxten väntas dock avta snabbt så att den är 1,3 procent år 2023.

Det är för närvarande den inhemska konsumtionen som påskyndar tillväxten. Framöver väntas också den finländska exporten öka igen.

Ekonomin i Finland har återhämtat sig på bred front; omsättningen börjar närma sig tiden före coronapademin även inom servicesektorn då sektorn betraktas som en helhet. Inom servicesektorn finns dock stora branschvisa skillnader i hur väl man klarat krisen.

Också sysselsättningen förväntas förbättras stadigt . Finlands Bank räknar med en sysselsättningsgrad på 72,0 procent i år och 73,2 procent år 2023.

Ekonomin växer också i euroområdet

Också inom euroområdet har tillväxten kommit bra igång efter coronasvackan.

Finlands Bank förutspår att bnp växer med 5,0 procent i år och 4,6 procent nästa år.

"Tilläxten inom euroområdet är nu stark, men ännu behövs finanspolitiskt stöd. Utsikterna skuggas av produktionshinder samt möjligheten för nya virusvarianter och den låga vaccinationstäckningen i u-länder", säger FB-chefen Olli Rehn.

STT

Diskussion om artikeln