Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Strular småbarnsvardagen? BUU-appen erbjuder en andhämtningspaus

Från 2021
Uppdatera BUU-appen så kan du ta del av den nya lekytan! - Spela upp på Arenan

Känner du som småbarnsförälder att du ibland behöver några minuter extra i vardagsstöket? Kanske en lite stund av distraktion för ditt barn medan du fixar kvällsmat? Vi har den perfekta lösningen för dig! BUU-klubbens app har nu fått fler roliga funktioner!

Något har hänt med BUU-appen!

Den vane användaren av BUU-appen märker att lekytan ser lite annorlunda ut nu än tidigare - vad är det som har hänt?

- Hela lekytans grafik har uppdaterats till vektorgrafik, berättar Dan Huiko, som jobbar som programmerare på BUU-klubben. Han hittar på och konstruerar spel som lämpar sig för målgruppen.

Dan Huiko är kodare för BUU-appen.
Bildtext Dan Huiko konstruerar spel som passar åt småbarn.
Bild: Yle/ Dan Huiko

Färgerna i lekytan har blivit lite klarare och nya element har dykt upp. Det är Saara Paasikivi som gör grafiken i appen. Pia Manns är konceptutvecklare och har varit med och planerat appens helhet.

- Det finns bland annat en segelbåt som man själv kan designa ett segel åt, berättar Dan Huiko.

På bryggan sitter musen Lotus och spelar dragspel och man kan fiska upp överraskningar med hjälp av båtens ankare. Lekytan har också fått en sandlåda där man kan bygga och söndra sandslott med hjälp av olika former.

Musen Lotus sitter på en brygga och spelar dragspel.
Bild: Yle/ Dan Huiko

Om du inte ser den nya lekytan i din telefon eller padda så bör du uppdatera din app.

Både finmotorikövning och fartfyllda spel

BUU-appen är konstruerad för barn under skolåldern. Den passar bra för små fingrar som övar på finmotorik men den innehåller också mer fartfyllda spel som lämpar sig för lite äldre barn.

En leksakshäst i parken på natten.
Bildtext Vad händer om man trycker här? Många funktioner i Buu-appen uppmuntrar till upptäckarglädje.
Bild: Yle/ Dan Huiko

I appen finns sedan tidigare exempelvis minnesspel, ett bokstavsspel där man kan öva bokstäver tillsammans med Bärtil och hans vänner och ett saftkokeri där man kan lära sig att blanda färger.

Dan Huiko berättar att det populäraste spelet i BUU-appens historia är Pikkulis rallyspel. I spelet kan man välja olika fordon och banor och fånga karameller längs med vägen.

- Andra populära spel är räknespelet och kameraspelet, berättar Dan.

I kameraspelet kan man ta foto av sig själv och sedan dekorera fotot med olika frisyrer, mustascher och andra accessoarer.

BUU-stämpeln gungar framför en tv-skärm
Bild: Yle/ Dan Huiko

Trygg miljö

BUU-appen är en trygg miljö och inte innehåller reklam eller länkar till andra sidor som barn annars lätt klickar på i misstag.

Till skillnad från till exempel Youtube så laddas BUU-appen ner till telefonen vilket gör att den också fungerar utan nätförbindelse. Det är en fördel till exempel om man är på resa och inte har tillgång till en nätanslutning. I den nya versionen av BUU-appen finns det ett element som kräver nätanslutning och det är då man ska lyssna på BUU-sagan.

BUU-sagan finns nu i appen!

Att lyssna på BUU-sagan är en av BUU-appens nya funktioner. Första gången du och ditt barn vill lyssna på BUU-sagan via appen behöver ni ha nätförbindelse så att sagan kan laddas ner. Efter det kan ni lyssna på sagan utan nätförbindelse.

Det är bara en saga i gången som hörs i BUU-appen - vill du lyssna på många olika sagor ska du använda Barnens Arena.

i BUU-klubbens app kan man lyssna på BUU-sagan.
Bild: Yle/ Dan Huiko

Det lackar mot jul!

Den första december brukar det också dyka upp en hel julkalender i appen. Så är fallet också i år - håll utkik efter den då december närmar sig!

Pia Manns håller i en pekplatta med BUU-klubbens applikation.
Bildtext Pia Manns har varit med och utvecklat BUU-klubbens julkalender i appen.
Bild: Pia Manns/Yle

Diskussion om artikeln