Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Filterpaks inhemska munskydd satte fart på tillverkningen av luftfilter – nu planeras filter som kan utplåna virus

Uppdaterad 16.09.2021 16:08.
Bild på Peter Nordlund, iklädd svart munskydd tillverkat i hans fabrik. Han håller i ett kassettfilter och står inne i den fabrikshall som tillverkar dem.
Bildtext Munskydd behövs också i framtiden både med tanke på sjukhus och eventuella nya virus, säger vd Peter Nordlund.

Tillverkningen av munskydd i Hangö är inte lika stor längre. I stället har produktionen av luftfilter ökat rejält. All publicitet har gett Filterpak mera kunder.

Coronarestriktionerna lättar och avskaffas efterhand. Munskyddsrekommendationen hänger med en tid ännu men vid företaget Filterpak i Hangö, där man också tillverkar munskydd, går den nya maskinen inte på helfart längre.

– Nog finns väl efterfrågan kvar, men prisnivån har sjunkit till absolut ingenting. Lönsamheten att tillverka munskydd i dag är inget vidare, säger företagets verkställande direktör Peter Nordlund.

En öppnad pappask med kirurgiska munskydd.
Bildtext Finländarna har varit bra på att använda munskydd, men de flesta väljer utländska eftersom de varit billigare. Hangöföretaget Filterpak har i stället riktat in sig på de som jobbar med försörjningsberedskap och på sjukhus.


Peter Nordlund tror ändå att munskydden kommer att ha en framtid, trots att allt fler är vaccinerade mot covid-19.

– Det är konsumenthandeln som haltar för vår del, men de är inte de som vi i första hand är ute efter utan det är sjukhusen och försörjningsberedskapen som är nummer ett för oss.

Investeringsbeslut redan innan coronavågen 2020

Företaget Filterpak i Hangö har fått en hel del uppmärksamhet sedan våren 2020. Det var då Yle Västnyland och flera andra medier berättade om ett Hangöföretag som börjat tillverka medicinska munskydd och att man behövde anställa mera personal.

Efter det har vi besökt företaget flera gånger som i omgångar anställt mera personal plus att man har skaffat nya maskiner, kört igång nya produktionslinjer och skaffat en ny lokal för att få plats för både munskydd och luftfilter, som är det Filterpak i huvudsak tillverkar.

– Luftfiltersidan går riktigt bra för tillfället. Vi fattade beslut om att automatisera vår luftfiltertillverkning år 2019, innan någon ens visste om coronaviruset och beställde då en massa maskiner som vi skulle placeras i Hangöby i våra egna utrymmen, säger Peter Nordlund.

En maskin som veckar filtertyg. Man ser det ovecakde tyget på väg in i mangelliknande maskin.
Bildtext Den mangelliknande maskinen lägger filtertyget i många små veck. Det är just de här vecken du kanske har sett sett i filter du har hemma i ditt hus.

Maskinerna kom våren 2020, men luftfiltertillverkningen sker inte i Filterpaks lokal i Hangöby, utan i en hyrd hall i Printals fabrik i Hangö norra. De ursprungliga planerna ändrades radikalt på grund av coronapandemin.

– Vi tänkte att vi vill vara med om att tillverka munskydd i Finland och kanske göra lite historia.

Den första tiden jobbade över 60 personer med att tillverka kirurgiska munskydd vid de gamla produktionslinjerna i Filterpaks hall i Hangöby. I dag är det bara fyra anställda som jobbar med munskydd.

Det här på grund av den nya maskin och produktionslinje som företagarbröderna Peter och Thomas Nordlund beslöt att investera i. Maskinen klarar av en miljon munskydd per dygn och är så långt automatiserad att det inte behövs desto fler människor att sköta den ruljangsen.

en maskin som lagar munskydd.
Bildtext Maskinen som tillverkar munskydd kommer inte att gå i pension, inte ens fast vi får bukt på coronaviruset.

Antalet anställda har ökat från 25 till 60

I slutet av 2019 jobbade ungefär 25 personer på Filterpak. Som mest har man haft cirka 90 personer på jobb. I dag har Hangöföretaget drygt 60 på sina lönelistor.

– Flera av de som jobbade med munskydd har kommit över till luftfiltertillverkningen, säger Peter Nordlund.

Munskyddstillverkningen har bidragit till att Filterpak fått mycket publicitet, vilket har gynnat försäljningen av luftfilter till fabriker, sjukhus och småhus.

– Vi skulle aldrig ha fått så här mycket gratis reklam om vi inte skulle ha gett oss in på munskydd. I början ringde telefonen flera gånger per dag från alla möjliga tidningar, tv och ja, alla möjliga.

Personer står runt ett stort bord fullt med luftfilter som det limmas en plastram runt.
Bildtext Det mesta av Filterpaks produktion är automatiserat, men bland annat plastramarna runt kassettfilter limmas manuellt, det vill säga av människohänder.

Automatiseringen av både munskydd och luftfilter har ändå inte medfört att Filterpak skulle klara sig med färre anställda.

– Vi har faktiskt fördubblat vår personalstyrka på luftfiltersidan trots att vi har automatiserat. Om vi inte skulle ha automatiserat så skulle vi ha färre folk på jobb eftersom vi inte skulle ha klarat av dagens konkurrens, konstaterar Peter Nordlund, som tillsammans med brodern och företagets produktionschef Thomas Nordlund äger Filterpak.

En stor symaskin som syr ihop filtertyg som sedan används som luftrenare.
Bildtext Det här är en symaskin som syr påsfilter. Den är inte liten ...
En stor symaskin som syr ihop filtertyg som sedan används som luftrenare.
Bildtext ... utan faktiskt 22 meter lång.

Som mest kan produktionslinjen för munskydd spotta ut en miljon skydd per dag. Mängden luftfilter ligger på drygt 2 000 per dag.

– Men prisnivån på luftfilter är 150 gånger mer än på ett munskydd, konstaterar Peter Nordlund.

Exporten har ökat från tio till tjugo procent av den totala försäljningen, men den absolut största ökningen har skett på den inhemska marknaden.

De senaste åren har varit väldigt hektiska för Filterpak i Hangö, men Peter Nordlund verkar lugn trots att telefonen vibrerar i fickan och han ska möta kunder genast efter intervjun.

– Varje dag stöter vi på nya utmaningar och våra kunder funderar också om man kunde utveckla produkterna. Mitt nästa besök handlar om olika legeringar på filter som tar kål på virus. Det är en helt ny grej som öppnar massor av nya saker.

Filterpaks framgång med inhemska munskydd satte fart på försäljningen av luftfilter
Filterpaks framgång med inhemska munskydd satte fart på försäljningen av luftfilter - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln