Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter vaccinkravet för franska vårdare: 3 000 ovaccinerade vårdare avstängda, några tiotal säger upp sig

Från 2021
En ung person i munskydd vaccineras mot covid-19 av en sjukskötare i munskydd.
Bildtext Alla som jobbar inom vårdbranschen bör vaccineras mot covid-19, har franska myndigheter slagit fast. Till följd av det har en del vårdare stängts av från jobbet.
Bild: /All Over Press

Frankrikes beslut om att alla vårdare måste vaccineras mot covid-19 har trätt i kraft. Till följd av det har drygt 3 000 ovaccinerade vårdare blivit avstängda från arbetet. En del har meddelat att de inte kommer återvända, medan den stora majoriteten kommer låta sig vaccineras.

Vaccinbeslutet har väckt stor uppståndelse och flera protester har ordnats. Kritiker anser att kravet går emot de mänskliga rättigheter och att ingen borde tvingas vaccinera sig.

Cirka 12 procent av landets 2,7 miljoner vårdare har inte vaccinerat sig mot covid-19. Det innefattar vårdare inom såväl den offentliga som den privata sektorn.

Hälsominister Olivier Veran säger att drygt 3 000 ovaccinerade vårdare har blivit avstängda utan lön från arbetet på grund av vaccinkravet.

Enligt ministern är de flesta av de avstängda vårdarna villiga att vaccinera sig och de är med andra ord endast temporärt borta från arbetet. Ett tiotal har ändå meddelat att de inte tackar ja till coronaspruta, och att de därmed inte återvänder till arbetet.

Frankrike vill att alla vårdare vaccinerar sig eftersom det bidrar till att man "säkerställer framtida hälsovård".

– En stor del av dessa avstängningar är endast temporära, säger Veran.

Frankrike har lyckats väl med vaccineringarna

President Emmanuel Macron gav alla vårdare ett ultimatum i juli: "Ta åtminstone en vaccindos före den 15 september, eller så blir ni avstängda utan lön". Många vårdare har ändå vägrat ta vaccin av säkerhetsskäl.

Nice i södra Frankrike har flest avstängda vårdare, upp till 450 personer. 340 personer som jobbar inom vårdbranschen i Paris måste stanna hemma tillsvidare.

Människor demonstrerar mot coronadirektiv i Frankrike. En person håller upp en skylt med texten "Frihet åt Frankrike".
Bildtext Flera stora protester mot coronakraven i Frankrike har ordnats. Den här bilden är från början av september.
Bild: /All Over Press

Frankrike har flera andra coronakrav i kraft. Landet har bland annat infört ett obligatoriskt coronapass för inträde till kaféer, restauranger och många andra offentliga utrymmen.

Totalt har 70 procent av fransmännen fått två coronasprutor. Frankrike har lyckats vaccinera befolkningen i snabb takt – landet har en av de bredaste vaccinationstäckningarna i världen.

Källor: AFP, Reuters