Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Med en bred trupp full av vinnarmentalitet ska KyIF pressa dominanterna HIFK och Dicken: "Förra året gjorde vi det stundvis – i år ska vi göra det konstant"

Från 2021
Birgitta Lindholm leder KyIF:s träningar, november 2020.
Bildtext KyIF vill vara bland de tre bästa i serien den här säsongen.
Bild: Yle/Janne Isaksson

HIFK och Dicken. Lagen har dominerat damserien i snart ett decennium, och är förhandsfavoriter igen. Men nerifrån kommer man i snabb takt. KyIF har ett långsiktigt mål, men ska blanda sig i toppstriden redan i år. Jag försöker ändå se till att vi har is i magen, säger KyIF-tränaren Birgitta Lindholm.

I våras spelade HIFK och Dicken för sjunde säsongen på raken om guldet i damernas FM-serie i handboll.

I grundserien var läget i toppen ändå jämnare än på länge. 

I synnerhet Grankulla IFK lyckades utmana topplagen redan i fjol, och till slut fick klubben fira sin första medalj på åtta år då man besegrade KyIF i bronskampen. I år har man tappat ett par viktiga kuggar och fått jobba med nya unga spelare.

Den här säsongen vill även KyIF blanda sig i kampen mot dominanterna från Helsingfors – och flera blickar mot en tajtare säsong, även landslagstränaren Tomas Westerlund.

– Jag tror serien blir jämnare i år i toppen. Sen tror jag självklart med rutin och spelarna så är HIFK och Dicken kanske fortfarande de två favoriterna. Därefter kan det bli rätt så mycket tuffare. 

Dickens handbollsdamer poserar med guldhattar efter att ha vunnit FM-guld.
Bildtext Regerande mästarna Dicken har tagit stora kliv framåt i år säger tränaren Ken Sirenius.
Bild: Handbollsförbundet/Tomi Hänninen/Newspix24

Ny boost av Europaspel för Dicken

Samtidigt som Dicken-spelarna ser fram emot att kämpa om ännu en buckla i raden, har man i år också helt nya matcher att ivrigt blicka framåt mot. 

För första gången sedan början av åttiotalet ska nämligen klubbens damer spela i Europa, då man möter italienska SSV Brixen Südtirol i European Cup. 

– Det har påverkat förberedandet inför säsongen jättepositivt. Det finns en hög motivation och stark anda av att vi ska åka ut i Europa och faktiskt bevisa att vi kan klara oss. Hungern är jättestor. Jag väntar på att få se spelarna visa vad de går för i de tuffa matcherna, säger huvudtränaren Ken Sirenius till Yle Sporten. 

Dickens matcher i European Cup

16.10 klockan 16.00 

Dicken – SSV Brixen Südtirol

24.10

SSV Brixen Südtirol – Dicken

Atlas olycka löste Sirenius huvudvärk

Dicken har stommen av sin trupp kvar. Ett av de unga löftena Anna Westerlund är visserligen ännu skadad, men regerande mästarna kommer till spel med en bred trupp.

Anna Westerlund.
Bildtext Anna Westerlund är en av de stora unga utropstecknen i serien som landslagstränaren Tomas Westerlund lyfter fram.
Bild: Handbollsförbundet/Kalle Parkkinen/Newspix24

Utan huvudvärk gick ändå inte försäsongen. På målvaktspositionen var nämligen namnlistan kort. 

– En målvakt i truppen är en jättestor utmaning för ett lag med ambitioner. Där hade vi kanske lycka i Atlas olycka, kommenterar Sirenius.

Att Atlas tvingades ge upp sin plats i högsta serien löste nämligen Dickens problem. Kira Itkonen får i år sällskap av Ida Lökström och Ilona Kosonen. 

Nya spelare i Dicken 2021-22

Ella Valkamo (V9/H9)

Ilona Kosonen (MV)

Ida Lökström (MV)

Under försäsongen har laget i synnerhet satsat på försvarsspel och Sirenius är inspirerad över de takter han sett. 

– Vi har tagit stora kliv både på individuell och kollektiv nivå sedan i fjol. Det är en jättefin känsla för man ser en bra framtid, man är på väg åt rätt håll, men samtidigt vet man att man inte ännu riktigt är där. Det är jätteinspirerande.

Nya vindar på bänken i HIFK

Till skillnad från både Dicken har det skett en hel del förändringar i silverlaget HIFK:s trupp från i fjol. Inte minst på bänken. 

Linda Cainberg i den tredje finalen mot Dicken våren 2021.
Bildtext Linda Cainberg byter rollen som lagkamrat till tränare.
Bild: Handbollsförbundet/Tomi Hänninen/Newspix24

I början av augusti blev det klart att tyska Nils Kühr tar över posten som huvudtränare. Bredvid sig på bänken i år har han måldrottningen Linda Cainberg. Hittills har Kühr varit nöjd med tiden i Helsingforsklubben.

– Vi har nya unga spelare och äldre rutinerade spelare. Just nu är utmaningen att binda dem samman till ett lag och bygga upp lagandan. Alla ska hitta sina roller. Vi har gjort ett bra arbete hittills och just nu fokuserar vi på att hitta flowen, kommenterar Kühr.

Nya spelare i HIFK 2021-22

Emma von Nandelstadh (V9, M9, H9)

Ella Paldán (MV)

Milla Lindroos (V6, H6)

Annika Juvala (V6, H6)

Isabel Larsson (H9, M9, V9)

Malva Ljungberg (MV)

Roosa Niemi har i år sällskap av tre kollegor på målvaktspositionen. Målvakterna är något som Kühr lyfter upp som en av lagets stora styrkor. Dessutom har de nu unga snabba spelare i truppen. Något han tror att kommer ge mer variation och möjligheter till spelet. 

Cainberg ser den 44-åriga tyska tränaren som ett viktigt tillskott på bänken. Trots att det kan krävas lite tid att anpassa sig till den nya rollen för den tidigare lagkaptenen som ännu i slutspelet i fjol gjorde comeback till spelplanen.

– Hon har erfarenhet och kan vara till stor nytta för de yngre spelarna. Det är förstås en utmaning för henne eftersom hon spelat i flera år med en stor del av de äldre spelarna. Nu har rollen som lagkamrat bytts ut mot tränare, det är något både hon och spelarna måste bli vana med. Men hon har gjort ett bra arbete hittills och jag är glad att ha henne vid min sida, säger Kühr som anser att de är ett bra team.

KyIF ser fram emot intressant säsong

Dicken och HIFK må ha tagit hand om bucklan de senaste nio gångerna den delats ut, och ses som favoriter i år igen. Men att de andra lagen kommer närmare gläder Tomas Westerlund.

– Men lyssnar man på tränarna så har de bra ambitioner. Roligt att höra att man inte bara säger "nej, vi har ingen chans mot de två – utan man går in och vill kriga och komma så högt upp som möjligt, kommenterar landslagstränaren till Yle Sporten inför säsongsstarten.

En som ser fram emot att kriga mot topplagen är Kyrkslätt IF och huvudtränaren Birgitta Lindholm. Fjolårssäsongen slutade i en fjärde plats trots en seger i den sista matchen, då GrIFK vann dubbelmötet med sammanlagda resultatet 50–46.

Kyrkslätt IF:s Maja Sannholm.
Bildtext Maja Sannholm är en av KyIF:s många unga lovande spelare och var ligans nästbästa målskytt i fjol.
Bild: Handbollsförbundet/Matti Matikainen/Newspix24

Sedan dess har man slipat formen för i år.

– Vi har tränat bra sedan dess och sommaren var intressant och effektiv. I augusti inledde vi träning med boll och redan på kort tid har man sett mycket av vad lagets kapacitet kan hämta med sig. Det blir en jätteintressant säsong för oss, säger Birgitta Lindholm till Yle Sporten. 

KyIF har en av de bredaste trupperna i serien i år, och har fortsatt lyfta upp av de duktiga juniorerna till damlaget. Ett viktigt tillskott till både försvar och anfall, och de unga bidrar med mycket positiv energi enligt Lindholm.

Nya spelare i Kyif 2021-22:

Sophie Burns (H6)

Ella Paukku (M9)

Emma Mannila (H6)

Nea Kanninen (MV)

Natascha Foley (H9)

My Pennanen (V6)

Bredden lyfter Lindholm upp som lagets största styrka och fördel. Även målsättningarna för i år är klara.

– Spelet ska bli mångsidigare både anfallsmässigt och försvarsmässigt. Försvaret ska vara aggressivare, och aktivt och reagerande i stället för passivt. Anfallen ska vara mer varierande och vi har jobbat på att spelarna bättre ska läsa motståndarna i anfallssituationer.

– De unga spelarna är redan duktiga på att läsa spelet, och är mycket kvicka på plan. Där försöker vi med lagledningen ge inblickar och saker att bita på och gnata på. Och att lära dem bättre läsa helheten: när det ska vara lugnt, och när vi ska öka tempot.

Birgitta Lindholm vid Kyrkslätts bänk under bronskampen 2021.
Bildtext Kyrkslätt jagar medalj, men skyndar långsamt, säger Birgitta Lindholm.
Bild: Handbollsförbundet/Tomi Hänninen/Newspix24

HIFK och Dicken – ni var inte riktigt där i fjol, hur ser du på era chanser i år? 

– Jag tror vi kan utmana dem mer i år. Som förra året säger jag att: "sakta i backen, vi ska inte håsa, vi har inte bråttom". Men vi ska utmana, jag tror att vi kan pressa IFK och Dicken ännu mer än vi gjorde förra året. Förra året gjorde vi det stundvis, i år ska vi göra det konstant. Vart det bär får vi sedan se.

Medalj i sikte

Kyrkslätts damer har i år en trupp på 28 spelare. Av dem är hela 17 spelare födda -03 eller senare. De behöver fortfarande "växa in i skorna" säger Lindholm. KyIF har satt jubileumsåret 2024 som målsättning: klubben vill fira 100 år med guld. Nu säger Lindholm, att det är möjligt att guldmålsättningen uppnås tidigare.

– Det är inte alls omöjligt, men jag försöker ändå se till att vi har is i magen. Vi ska inte ha bråttom, men materialet ser lovande ut. Bygger vi upp spelet förnuftigt både bakåt och framåt så blir det nog jättebra, säger Lindholm som också påpekar att det krävs rutin för att vinna de avgörande matcherna. 

– De yngre spelarna är vana att spela finaler i juniorserierna, men det är helt annat i damserien. Även damspelarna behöver få mer erfarenhet. Många har smakat på det, men inte haft nyckelroller. Det är många spelare i det här laget som måste lära sig bära ansvar.

Ni har många unga spelare som är vana att vinna så gott som allting, vad har ni pratat om för målsättning i år? 

Jo, och de tror sig fortfarande vinna allting. Vilket är en bra inställning, men realiteterna kanske emellanåt inte bär hela vägen. Målsättningarna som jag talade om med min kapten är att de vill förbättra från i fjol, och att vi ska vara bland de tre bästa. Men vi ser vart det bär. Final är inte alls omöjligt om allt ställer sig rätt. 

I och med att Atlas föll bort från FM-serien spelas det även i år en fyrdubbel grundserie. De fyra bästa lagen tar sig sedan till semifinal.

FM-seriens inledande matcher:

18.9. SIF – GrIFK

19.9. KyIF – PIF

25.9. SIF – HIFK

29.9. GrIFK – KyIF

2.10. PIF – GrIFK

2.10. HIFK – Dicken

Diskussion om artikeln