Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu börjar Sverige också vaccinera barn i åldern 12-15 år – vaccineringarna inleds efter höstlovet

En blond ung person sitter på en stol. En vårdare böjer sig ner bredvid henne och ger en spruta i armen. Vårdaren bär munskydd.
Bildtext Coronavaccin har erbjudits till finländska barn i åldern 12-15 år redan länge.

"Det är bara genom vaccinen som vi kommer tillbaka till en mer normal tillvaro", säger Sveriges statsminister Stefan Löfven. Därför börjar Sverige nu vaccinera barn i åldern 12 till 15 år.

Vaccineringarna av den här åldersgruppen inleds efter höstlovet. Orsaken varför vaccineringarna inte inleds genast är för att man vill ge regionerna tid för förberedande arbete.

– Det här gör vi för barnens skull – för att det minskar risken för långvarig sjukdom och därmed också risken för att missa mycket i skolan, säger statsministern.

73 procent av svenskar i åldern 16 år uppåt har vaccinerats

Barn sprider inte coronaviruset i lika stor mån som vuxna, men de riskerar ändå att få allvarlig covid-19 och långvariga coronasymtom.

– Det är inte så att vi vaccinerar dem för att minska smittspridningen i samhället primärt, säger Johan Carlsson som är generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Sverige har tillsvidare endast vaccinerat personer i åldern 16 år och uppåt. Vaccinationstäckningen för personer över 16 år i Sverige är i nuläget drygt 73 procent.

På senare tid har det förts debatter om coronavaccin och barn, och om de ska få en eller två doser coronavaccin. En del länder har nämligen gått in för att ge barnen endast en dos.