Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagstränaren efterlyser större bredd i damernas FM-serie – ser Piffens beslut som modigt och nödvändigt

Från 2021
Tomas Westerlund är Finlands damlandslagstränare.
Bildtext Tomas Westerlund ser flera unga löften på väg att ta klivet in i damlandslaget.
Bild: Handout/Lehtikuva

För tredje säsongen på raken är lagen i damernas FM-serie i handboll bara sex. Det är för lite, konstaterar landslagstränaren Tomas Westerlund som gärna hade sett att den inhemska ligan hållit bättre nivå.

I år skulle lagen i damernas högsta serie i handboll vara sju – men i sista stund tvingades Atlas dra sig ur. Det betyder att det i år igen spelas en fyrdubbel serie med sex lag.

Samtidigt är trupperna väldigt unga, och i vissa fall tunna.

Ett problem, anser Tomas Westerlund. Som dessutom verkar upprepa sig år efter år: "Den brännande frågan i flera år har varit antalet lag i serien" konstaterade även handbollsförbundets ordförande på presstillfället inför säsongen.

– Vi behöver en större bredd. Det är vad damhandbollen behöver. Det ser man ju, sex lag i högsta serien: det är för lite, säger damlandslagstränaren och fortsätter:

– Och så när man hör lagen berätta om försäsongen, t.ex. Sjundeå IF – de har precis nu kunnat börja träna sex mot sex. Det är tufft. Så man får hoppas att de här årgångarna -03, -04 och -05 som är rätt stora hålls kvar och kommer upp till damlagen.

"Klart man önskar att ligan skulle hålla högre nivå"

Sjundeå IF har i år den tunnaste truppen med bara 12 utespelare och två målvakter. Laget tappade 8 spelare från i fjol och huvudtränare Jan Hagman erkände att det orsakade problem.

– Det såg nog lite mörkt ut i början och vi försökte hålla kvar de spelare som ännu var kvar, konstaterade han men såg samtidigt redan positivt på säsongen.

KyIF har i år den bredaste truppen, men samtidigt ett väldigt ungt lag. Det har även fler av de andra lagen. Även till den här säsongen har flera av lagens spelare valt att lägga av, och många spelare slutar i rätt ung ålder i damserien.

– Jag tror det har mycket att göra med att de då redan har spelat i högsta serien sedan de var 15-16 år. Så har de gjort sju, åtta kanske nio säsonger. Det är rätt lång tid. Man är trött, man ska jobba, kanske plugga, på heltid. Och så handbollen till, det blir tufft. 

Spelare som slutat 2021:

Tinja Inget (Dicken)
Catarina Nyberg (Dicken)
Katarina Felixson (HIFK)
Inka Parkkila (HIFK)
Nadja Sterchi (HIFK)
Kajsa Väyrynen (HIFK)
Alexandra Karsten (GrIFK)
Linnea Harms (GrIFK)
Cara Feodoroff (GrIFK)

Källa: Handbollsförbundet

Westerlund ser flera unga lovande spelare i ligan i år: såväl i topplagen som i Kyrkslätt och Pargas. Många av dem visade upp lovande takter med 02-landslaget i sommar.

Nu hoppas han att tränarna håller dem motiverade och att spelarna hålls kvar för att det ska vända vad kommer till situationen i den inhemska ligan.

Speciellt lyfter Westerlund upp Dickens Anna Westerlund som för tillfället rehabiliterar sig efter en knäskada.

Hur ser du på nivån i den finska ligan, ur ett landslagsperspektiv?

Det är klart att man önskar att ligan skulle hålla högre nivå. Om man jämför med andra ligor. 

– Dicken, som är finska mästare, kunde nog kämpa mot bottenlagen i svenska handbollsligan SHE. Men vi skulle behöva en större bredd.

Sara Sandelin med bollen kämpar mot Anna Lindahl.
Bildtext Grankulla IFK får i år klara sig utan stora löftet Sara Sandelin som bytt inhemska ligan mot Norge.
Bild: Handbollsförbundet/Kalle Parkkinen/Newspix24

Både för- och nackdelar med spelare som åker utomlands

Bland annat Emma Aarnio, Ellen Voutilainen, Nicolina Fredrikson är landslagsspelare som i rätt ung ålder åkt till Sverige. Inför i år har exempelvis Sara Falck (SIF) och Sara Sandelin (GrIFK) bytt den inhemska ligan mot spel utomlands.

– Ser man på spelare som åker utomlands: det är jättebra för utvecklingen av finska damlandslaget. Men nackdelen där kan ju vara att finska ligan utarmas av spelare. Att de bästa försvinner.

– Men det är klart att det är jätteviktigt för deras utveckling, t.ex. som Sandelin som åkte till Norge.

Henttonen tror på utvidgad serie inom några år

I samma veva som förbundets ordförande Jari Henttonen lyfte upp den brännande frågan om bristen på lag i serien, blickade han positivt framåt.

– Själv tror jag att damernas FM-serie kommer ha flera lag inom några år. Vi har riktigt bra föreningar i division 1. Inom några år hoppas jag att vi igen kan ha en serie på 8-10 lag, sade Henttonen.

Hur ser landslagets huvudtränare Tomas Westerlund på den visionen?

– Ja det bygger ju på att klubbarna gör ett bra arbete. Tar man min gamla klubb BK-46 så saknas det ju de här årgångarna helt. Så det dröjer ju nog innan de får ett lag. Det skulle behövas, precis som Atlas och det var synd att de inte är med. 

– Det behövs en större bredd spelare. För det är tufft att vara lag i högsta ligan om du har tio-elva utespelare och två målvakter. Det tär på spelarna.

PIF Handbolls damerna
Bildtext Sjundeå IF tappade Matilda Sjöstedt som ska spela med seriens nykomling PIF.
Bild: Arash Matin / Yle

Modigt av PIF

Ett lag som tog klivet upp från divisionen i år är Pargas IF. Divisionslagen har haft två ofullständiga säsonger på grund av pandemin och spelarna har fått lite matchkänsla. Dessutom är det ett ungt lag som enligt tränaren Robert Åberg går in för att "bråka" med de andra lagen.

Att ta steget upp var ändå enligt Westerlund helt rätt och han var glad över inställningen i de till pappers svagare lagen: att de går in för att kriga och inte ger upp på förhand.

– Jag tror det var modigt och tycker det är bra. Jag pratade med Robert förra veckan och tror att de hade haft risk att tappa spelare om de inte hade tagit det beslutet. De har spelat länge i division ett och behöver ett nytt steg för att utveckla spelarna.

– Sen kommer de ju att få det tufft, det kommer de. Men man hoppas att den där hemmahallen skapar problem för de andra lagen, precis som Åberg sa. 

Diskussion om artikeln