Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Simone Biles påverkades av Nassars övergrepp i Tokyo: ”En enorm börda – speciellt då min familj inte fick vara där”

Simone Biles
Bildtext Simone Biles i farten i Tokyo.

Ärren finns fortfarande kvar, säger Simone Biles om den tidigare läkaren Larry Nassars övergrepp. Flera amerikanska toppgymnaster vittnade om de sexuella trakasserierna inför senaten i går.

Larry Nassar är dömd till något som i praktiken är livstids fängelse – men härvan är fortfarande under lupp i USA.

Den tidigare lagläkaren för USA:s gymnastiklandslag fälldes för flera fall av sexuella övergrepp och nu utreder en kommitté tillsatt av USA:s senat om FBI misslyckades i sitt arbete då de inte upptäckte brotten tidigare.

På onsdagskvällen vittnade flera amerikanska gymnaststjärnor om övergreppen. Bland dem grenens största stjärna Simone Biles.

Biles inledde enligt bland andra The Guardian sitt känslosamma vittnesmål genom att citera Nelson Mandela om hur ett samhälle definieras av hur det behandlar sina barn. Och hur både Nassar och USA:s gymnastikförbund ska bära allt ansvar för det som skedde.

– Ärren av de hemska övergreppen finns fortfarande kvar i allas våra liv. Jag jobbade otroligt hårt för att kunna tävla igen efter allt som skedde, sa Biles.

Larry Nassar inför en domstol i Lansing i Michigan den 24 januari.
Bildtext Larry Nassar i domstolen.

Under OS i Tokyo drabbades Biles av mentala spärrar, så kallade ”twisties”, och stod över flera tävlingar. Hon kunde återvända till den individuella tävlingen i bom och lyckades där knipa ett brons.

– Det har varit en enorm börda för mig att bära, speciellt då min familj inte fick resa med mig till Tokyo. Jag är en stark individ och jag kommer att överleva. Men jag borde aldrig ha lämnats ensam med det här.

– Den enda orsaken jag tvingades bearbeta allt ensam är den som ni nu ska undersöka, sa hon till kommittén.

Anklagar FBI för att ha skyddat en våldtäktsman

Bland andra McKayla Maroney och Aly Raisman sa rakt ut att FBI inte tog dem seriöst då de försökte anmäla Nassars övergrepp.

– Jag berättade allt åt FBI sommaren 2015 och de gjorde inget åt saken. Tvärtom ändrade de på mina utlåtanden och fabricerade citat. De valde att ljuga om vad jag sagt för att skydda en serievåldtäktsman som förgrep sig på barn, sa Maloney.

– Den federala polisen misslyckades med att uppfylla sin mest grundläggande uppgift, kompade Raisman.

Nassar fick sparken från sitt jobb som landslagsläkare efter att idrottarna rapporterade om övergreppen, men det var först 2016 som uppgifterna blev offentliga då tidningen Indianapolis Star publicerade nyheter om att flera idrottare utsatts för sexuella övergrepp.

Nassar arresterades i november 2016 och har sedan dess dömts till flera långa fängelsestraff för otaliga fall av sexuella övergrepp på minderåriga. Nassar har erkänt brotten.

Källor: The Guardian, AP