Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Läkare slår larm om utbrända damidrottare – Frida Karlsson tycker att snacket om henne är överdrivet: ”Har blivit lite väl dramatiskt”

Frida Karlsson i farten.
Bildtext Frida Karlsson i farten under förra Tour de Ski.

Flera uthållighetsidrottare på damsidan har svårt att hålla sig i tävlingsskick. En varningssignal, säger en svensk läkare – men omdiskuterade Frida Karlsson vill tona ner snacket.

Frida Karlsson har pekats ut som Therese Johaugs riktiga utmanare – men den svenska skidstjärnan har inte tävlat lika mycket som hon velat de senaste åren.

Karlsson tvingades ta timeout i december 2019 då hon inte uppfyllde landslagets hälsokrav. I augusti fick hon skruva ner takten på träningen inför den viktiga OS-säsongen då hon enligt egen utsago kände sig ”överbelastad och sliten”.

Ett stort problem, anser den svenska idrottsläkaren Per Andersson. I en intervju för TT, som bland andra SVT publicerat, talar han till och med om en tystnadskultur inom uthållighetsidrotten.

– Detta är vår största utmaning inom uthållighetssidan. Främst bland tjejer. Tyvärr finns det inget bra svar på varför det ser ut så, säger Andersson som är läkare för Sveriges olympiska kommitté och det svenska skidlandslaget.

– Det handlar inte bara om medicin, utan också näringsfysiologi, beteendevetande, träning och psykologi, fortsätter han.

Enligt TT, som citerar anonyma idrottsledare, handlar det om ett utbrett problem med ett stort mörkertal. I praktiken handlar det enligt Andersson om att pusha gränserna för vad kroppen tål och samtidigt slarva med både näringsintaget och återhämtningen.

– Det finns en tystnadskultur kring det här problemet, vilket är förödande. Det handlar om väldigt svåra samtal med individer som är i riskzonen eller har gått över gränsen. Det gäller att bena ut grundproblemet, säger han.

"Gäller att ha tålamod"

Nu är Frida Karlsson tillbaka i träning. Enligt henne själv har diskussionen kring åtminstone hennes mående spårat ur.

– Jag tycker att det har blivit lite väl dramatiskt. Jag kände att jag fick lite varningssignaler på att jag har en sliten kropp. Jag tänkte att jag skulle dra i handbromsen i tid den här gången. Jag tog tid till återhämtning och fick svar att jag tillbaka på banan ganska fort, säger Frida Karlsson till SVT.

– Det blev lite misstajmat. Snackar man riktig överträning kan man räkna med att vara borta ett halvår. Nu var jag på banan efter en och en halv vecka.

Hon är ändå inte ensam om att tampas med problem med överbelastning. Norska Ingvild Flugstad Östberg gjorde inte ett enda lopp förra säsongen av uppenbarligen samma skäl.

Hennes landsmaninna Marit Björgen skriver under Per Anderssons analys, men tror att utbrändhet är något som uthållighetsidrottare alltid kommer att få tampas med.

– Jag tror inte att vi blir kvitt detta för alltid utan får leva med det, säger hon till TT och ger ett råd åt alla som känner sig träffade:

– Här gäller det att ha tålamod och verkligen lyssna på kroppen.