Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson fortsätter att möblera om i sitt led – vad pågår i den brittiska regeringen?

Från 2021
Uppdaterad 16.09.2021 19:18.
Boris Johnson
Bildtext Det här är andra gången Boris Johnson möblerar om ordentligt i sin regering sedan han blev premiärminister i juli 2019. Senast hände det i februari förra året.
Bild: AFP / Lehtikuva

På onsdagen stod det klart att Dominic Raab petas från den brittiska utrikesministerposten och ersätts av den tidigare handelsministern Liz Truss. På torsdagen fortsatte Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sin ommöblering i regeringen, nu med fokus på juniorministrarna.

Johnsons toppskikt har fått skarp kritik under de senaste månaderna för olika felsteg och misstag.

Enligt Johnson är meningen med den pågående ommöbleringen i regeringen att skapa en regering som är stark nog att bygga upp landet efter coronapandemin.

Flera ministrar avskedades från tunga ministerposter under onsdagen, medan andra fick byta roller.

Under torsdagen fortsatte ommöbleringen, men med fokus på ministrar av medelrang och juniorministrar.

Raab petas efter Greklandssemester

Dominic Raab har fått hård kritik för att han åkte på semester till Grekland, samtidigt som talibanerna höll på att omringa Kabul i Afghanistan.

Kritiken av Raabs hantering av evakueringskrisen i Afghanistan tros vara huvudorsaken till varför han nu tvingas lämna sin post.

Men trots att han petats från utrikesministerposten får han ändå stanna kvar i regeringen. Raab blir i stället justitieminister.

Enligt brittiska medier ses det här normalt som en degradering, men som plåster på såret blir Raab också biträdande premiärminister.

Den tidigare biträdande premiärministern Michael Gove, blir landets nya bostadsminister.

Dominic Raab
Bildtext Många undrar vad Dominic Raab hade i tankarna när han lämnade 10 Downing Street i onsdags. Enligt BBC tog Raabs möte med Johnson längre tid än väntat vilket indikerar att Raab motsatte sig bytet av ministerpost.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vem är Liz Truss?

En av de största vinnarna i Johnsons ommöblering är Liz Truss, som uppgraderas från handelsminister till utrikesminister.

Som handelsminister har Truss fått mycket beröm från sina partikollegor för allt arbete hon gjort sedan brexit. Oppositionen kritiserar henne däremot och säger att hon inte lyckats förhandla fram ett enda nytt handelsavtal som Storbritannien inte redan haft då kungariket var med i EU.

Under brexit-folkomröstningen 2016 hörde Truss till lägret som ville att Storbritannien skulle stanna i EU, men hon säger att hon ändrat åsikt sedan dess.

Elizabeth Truss
Bildtext En till synes nöjd Liz Truss lämnar 10 Downing Street. Den tidigare handelsministern föddes i en familj med vänstersympatier, men blev själv en anhängare av fri marknadsekonomi med så små begränsningar som möjligt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Truss var biträdande finansminister i landets förra regering, under Theresa May.

Hon är den andra kvinnan i den brittiska regeringen som innehar posten som utrikesminister, och den första från Torypartiet.

Förlorarna i ommöbleringen

Under onsdagen rensade premiärministern ut flera av sina ministrar helt och hållet.

På den här listan finns tidigare utbildningsminister Gavin Williamson, justitieminister Robert Buckland och bostadsminister Robert Jenrick.

Enligt nyhetsbyrån Reuters var det väntat att Williamson skulle avskedas efter hård kritik mot bland annat hur han skött nedstängningen av skolor under coronapandemin.

Jenrick å sin sida har hamnat i hetluften på grund av rollen han spelade i en Tory-donators fastighetsutvecklingsprojekt.

Avskedandet av Buckland kom däremot för många som en överraskning, men han var tvungen att ge plats åt Raab.

Nadhim Zahawi visar tummen upp utanför Downingstreet 10
Bildtext Det blev en uppgradering för Nadhim Zahawi, som får ersätta Gavin Williamson som utbildningsminister. Zahawi har ansvarat för distributionen av covid-19 vaccin i Storbritannien och den nya ministerposten antas vara en belöning för hans framgångsrika arbete.
Bild: AOP
Priti Patel
Bildtext En lättad Priti Patel? En del ministrar i Johnsons regering får behålla sina jobb. Bland dem finns inrikesminister Priti Patel, finansminister Rishi Sunak och försvarsminister Ben Wallace.
Bild: /All Over Press

Vinnarna i ommöbleringen

Under onsdagen var en av de stora vinnarna, förutom utrikesminister Liz Truss, Anne-Marie Trevelyan.

Hon uppgraderades från juniorminister och ersätter Truss som handelsminister.

I torsdagens ommöblering blev den hårda brexitören och BBC-kritikern Nadine Dorries en av vinnarna. Hon uppgraderades från juniorhälsominister till kulturminister.

Tidigare kulturminister Oliver Dowden blev i stället minister utan portfölj, det vill säga en minister som fortsättningsvis sitter i regeringen och kan tilldelas ministeransvar, men som inte basar över ett eget departement.

Anne-Marie Trevelyan
Bildtext Nu vilar det på Anne-Marie Trevelyan axlar att sluta lukrativa nya handelsavtal för Storbritannien. Sedan brexit finns det många lösa trådar att knyta ihop.
Bild: /All Over Press

Johnsons ommöblering av regeringen är kanske inte ännu helt färdig, men de stora linjerna är dragna och det kan konstateras att processen förlöpt relativt smidigt.

Nu återstår det bara för premiärministern att hoppas på att återhämtningen från coronapandemin också kommer att göra det.

Källor: Reuters, BBC, The Guardian, Politico