Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark planerar förbjuda nya förhållanden för livstidsfångar – regeringen vill få bukt på "fängelsegroupier"

Från 2021
Peter Madsen
Bildtext Peter Madsen dömdes till livstid i fängelse i Danmark år 2018 för mordet på Kim Wall. Han har sedan dess lockat flera kvinnor till sig och har gift sig med en av dem.
Bild: EPA/BAX LINDHARDT

Danmark vill göra det omöjligt för livstidsfångar att inleda nya förhållanden i fängelset. Regeringen vill inte att fångarna ska få brevväxla eller tala i telefon med personer de inte känner sedan tidigare.

Justitieministeriet i Danmark har lagt fram lagförslaget som går ut på att de som dömts till livstid i fängelse inte får inleda ett nytt förhållande under sina första 10 år i fångenskap.

– Vi har under de senaste åren sett äckliga exempel på fångar som har begått avskyvärda brott och som kontaktar unga människor i hopp om att få sympati och deras uppmärksamhet, säger justitieminister Nick Haekkerup.

Ett omsusat exempel på det här är livstidsdömde Peter Madsen som gift sig under sin tid i fängelset. Han dömdes år 2018 till fängelse för mordet på Kim Wall. Ett år senare gifte han sig med Jenny Curpen. Madsen har också lockat andra beundrare, bland annat en 17 år ung kvinna. Hon blev kär i honom efter att de brevväxlat och pratat med varandra per telefon.

"Livstidsfångar borde inte få använda fängelser som dejtingcenter"

Det lagförslag som lagts fram i Danmark skulle förbjuda livstidsdömda fångar från att brevväxla eller tala i telefon med okända personer. Danska regeringen vill endast att dessa fångar ska få ha kontakt med personer de känt sedan tidigare.

Danska regeringen vill få ett slut på dessa fängelseförhållanden. De vill också hindra livstidsfångar från att fritt skriva om sina brott på sociala medier eller diskutera dem i medier.

– Livstidsfångar borde inte få använda fängelser som dejtingcenter eller medieplattformar där de kan skryta om sina brott, säger Haekkerup.

En mörkhårig man talar vid ett talarpodium. Han är klädd i kostym.
Bildtext Danmarks justitieminister Nick Haekkerup vill inte att livstidsdömda fångar ska få ha kontakt med främlingar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Regeringens motion innehåller också ett förslag om att fångar borde sitta i fängelse i 10 år innan de kan släppas ut på tillfällig permission.

Regeringens motion har fått stöd av oppositionen och kommer med högsta sannolikhet bli verklighet. Förväntan är att förslaget godkänns under hösten och att lagen tas i bruk i januari 2022.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln