Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Österrikiska krislaget påminde HJK om kraven i Europa – föll i Conference League: "Såg lite nervösa ut – något annat än vår vardag"

Jair Silva gestikulerar i match mot LASK.
Bildtext LASK firar det som blev segermålet – HJK-mittfältaren Jair vill inte tro att det är sant.

Något helt annat än ligalunken. HJK åkte på en bitter förlust hemma mot LASK. "Vi tappade mycket boll – även i lägen där vi inte borde tappa den", säger tränaren Toni Koskela.

När gruppspelet i historiens första Conference League lottades för några veckor sen hade HJK lite flyt.

Helsingforsklubben landade i grupp A tillsammans med LASK, Maccabi Tel Aviv och Alashkert – tre motståndare som årets HJK har möjligheter att besegra i klubbfotbollens nystartade C-liga.

Därför sjönk också en kompakt besvikelse över Tölö när ryske domaren Kirill Levnikov satte punkt för Conference League-premiären. 2–0 till LASK från Österrike – en bister start på hösten och en påminnelse om att kravnivån i Europa är en annan.

– Det är en helt annan intensitet än det vi är vana vid i vår vardag. Det är givet att vi inte ställs mot ett sånt presspel i fotbollsligan, säger tränaren Toni Koskela.

– Dessutom såg vi lite nervösa ut i första halvlek. Vi tappade mycket boll – även i lägen där vi inte borde tappa den.

Mötet med LASK var HJK:s första gruppspelsmatch i Europa sen Europa League-matcherna för sju år sen.

– Det krävs att vi når upp till en bra nivå för att klara sig här, säger Koskela.

Så fortsätter HJK:s höst i Europa

30 september: Alashkert (b)

21 oktober: Maccabi Tel Aviv (h)

4 november: Maccabi Tel Aviv (b)

25 november: Alashkert (h)

9 december: LASK (b)

Svag målvaktsinsats vid avgörandet

Sett till Uefa-rankningen är LASK gruppens favorit. Så sent som 2020 spelade Linzklubben i Europa League-slutspelet mot Manchester United, men torsdagen var ett alldeles utmärkt tillfälle att ställas mot LASK.

Efter en seger på de sju första matcherna ligger de näst sist i österrikiska ligan – och de kom till Helsingfors med en pinfärsk tränare. Andreas Wieland fick se sitt lag ta ledningen efter en dryg kvart.

HJK:s mittback Miro Tenho orsakade en frispark efter att ha vräkt omkull en motståndare precis utanför straffområdet. Hugo Keto stod inte för något vidare ingripande när hans räddning bara landade rakt i famnen på Dario Maresic och mittbacken satte 1–0.

Det var slutpunkten för en matchstart där gästerna dominerade.

– De vann matchen i första halvlek, säger Koskela.

Skapade lägen – och missade

De krisstämplade gästerna var ändå ett bräckligt och ihåligt lag i Tölö. När HJK väl spelade sig ur den första pressen fanns enorma ytor att jobba på.

HJK lyckades inte omvandla det till målchanser i första halvlek. I paus viktade Toni Koskela om laget, kastade in mer löpkraft i Riku Riski och lägena för kvittering kom som på beställning.

Roope Riski, Filip Valencic och Jair hade utmärkta lägen, men sista skärpan i avsluten saknades.

– Det fungerade bättre när vi bytte spelsystem. Vi kändes lite nervösa i starten, men blev bekvämare och farligare efter paus. Vi visade att vi kan spela mot de här lagen – synd att chanserna inte satt, säger Valencic.

LASK firar seger i Conference League.
Bildtext Gästerna från Österrike hade med sig ett litet bortafölje.

När fullträffen uteblev var det också logiskt att Christoph Monschein placerade in 2–0 strax före slutsignalen.

– Förlust är alltid förlust, men när vi spelar bra klarar vi oss. Allt är öppet fortfarande, säger Koskela.

Nu väntar tre ligamatcher inom loppet av en vecka med start på söndag för HJK. Nästa match i Europa spelas om två veckor i Armenien mot Alashkert.

Koskela hoppas på att få se landslagskaptenen Tim Sparv på planen snart.

– Han har tränat två gånger med oss efter landslagsuppehållet. Vi måste tänka efter i matchningen av Tim. Vi vill ha så stor nytta av honom som möjligt under hösten. Många matcher återstår.

Conference League, grupp A

HJK–LASK 0–2 (0–1)
17' Dario Maresic 0–1
89' Christoph Monschein 0–2

HJK (4–3–3): Hugo Keto (mv) – Luis Carlos Murillo (86' Anthony Olusanya), Daniel O'Shaughnessy, Miro Tenho, Valtteri Moren – Lucas Lingman, Jair Silva (v), Santeri Väänänen (46' Riku Riski) – Santeri Hostikka (70' David Browne), Roope Riski, Filip Valencic.