Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Den man som misstänks ha mördat Ilpo Härmäläinen hålls fortfarande häktad – 67-åringen ville själv bli frigiven

Vuonna 1994 kadonnut Ilpo Härmäläinen
Bildtext Mordutredningen fortsätter med den misstänkta häktad.

Egentliga Finlands tingsrätt har beslutat att fortsättningsvis hålla den misstänkta gärningsmannen häktad. Enligt domstolen finns det inga grunder för att frige den misstänkta.

67-åringen som misstänks för mordet häktades tidigare i höst.

Han hade bett om en omprövning av beslutet att hålla honom häktad. Tingsrätten behandlade ärendet på två timmar i dag och slutsatsen är att det inte finns motiverad grund för att frige den misstänkta.

Mordet på den 33-åriga juristen Ilpo Härmäläinen misstänkts ha skett under samma dag som Härmäläinen försvann i Åbo den tredje augusti 1994 på Eriksgatan 20.

Polisen tog inte ställning till det hur den misstänkte svarat i förhören.

Den misstänkte var delaktig i ett bedrägeri som avslöjades i samband med utredningen av Härmäläinens försvinnande. Det finns troligen en koppling mellan bedrägeriet och det misstänkta mordet av Härmäläinen.

Polisen har en uppfattning (på finska) om mordets motiv och brottsplats. Utöver det har polisen meddelat (på finska) att de har en misstanke om hur mordet genomfördes och var Härmäläinens lik finns. I nuläget har kroppen inte hittats.

Artikeln baserar sig på Ilpo Härmäläisen murhasta epäilty halusi vapaaksi – oikeus päätti pitää 67-vuotiaan miehen vangittuna skriven av Jesse Mäntysalo. Artikeln har översatts av Ellen Ijäs.