Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ökänd jihadistledare dödad i Sahelregionen

Från 2021
Uppdaterad 16.09.2021 19:57.
Ett pansarfordon i ett ökenlandskap.
Bildtext Våldet i Sahelregionen har spridit sig trots de franska truppernas närvaro.
Bild: AFP / Lehtikuva

Frankrike uppger sig ha dödat ledaren för extremiströrelsen IS i Sahelregionen i Afrika. Adnan Abu al-Sahrawi var en ökänd jihadistledare och ledare för Islamska staten i större Sahara (ISGS).


Frankrike uppger sig ha dödat ledaren för extremiströrelsen IS i Sahelregionen i Afrika. Adnan Abu al-Sahrawi var en ökänd jihadistledare och ledare för Islamska staten i större Sahara (ISGS).


Sahelregionen har skakats av ett brutalt uppror sedan islamistrebeller erövrade norra Mali 2012. Malis tidigare kolonialherre Frankrike skickade styrkor till landet 2013 för att slå tillbaka islamisterna. Flera andra länder har sedan dess skickat styrkor till området.


Trots de utländska styrkornas närvaro har våldet spridit sig både inom Mali och till grannländerna Burkina Faso och Niger.
ISGS har tagit på sig en rad blodiga attacker i regionen. En av gruppens i utlandet mer kända attacker var ett bakhåll där fyra amerikanska soldater och fyra soldater från Niger dödades.


Under 2019 och 2020 angrep ISGS en rad militärbaser i Mali, Burkina Faso och Niger. Hundratals soldater dödades i attackerna.
Enligt den franska militären dödades al-Sahrawi i en flygräd på torsdagen. Han ska ha färdats på en motorcykel då han dödades.


Adnan Abu al-Sahrawi deltog i konflikten i Sahel ända sedan den bröt ut. Till en början stred han för den al-Qaida-allierade milisstyrkan MUJAO. Styrkan var del av jihadistalliansen som erövrade norra Mali.


Han fick snabbt ett rykte som en hård och brutal shariadomare. Enligt en anonym politiker i staden Gao började islamisterna bland annat hugga händerna av tjuvar efter att al-Sahrawi gett order om det.


2015 svor al-Sahrawi trohet till extremiströrelsen IS, som då kontrollerade stora delar av Irak och Syrien.
ISGS brutalitet och de blodiga attackerna mot säkerhetsstyrkor i regionen fick Frankrike att utlysa al-Sahrawi till sin främsta fiende i regionen.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln