Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Martin Norrgård ny stadsdirektör i Nykarleby: "Jag är väldigt glad för förtroendet som jag fått"

Uppdaterad 16.09.2021 21:55.
Martin Norrgård i ett vårgrönt Vörå på skidcentret
Bildtext Martin Norrgård tar snart över som stadsdirektör i Nykarleby.

Stadsfullmäktige i Nykarleby valde på torsdagskvällen ny stadsdirektör. Valet föll efter omröstning på Martin Norrgård från Vasa. – Han imponerade under intervjuerna, säger fullmäktiges viceordförande.

Fullmäktige var samlat på traditionellt vis, berättar stadsfullmäktiges vice ordförande Steve Nyholm (SFP). De tre kandidater som genomgått lämplighetstest fick alla understöd: Steven Frostdahl, Mathias Kass och Martin Norrgård.

– Ett tiotal ledamöter höll inlägg och framhöll sitt stöd för någon av kandidaterna, och till slut avgjordes valet genom sluten omröstning.

I omröstningen fick Steven Frostdahl två röster, Mathias Kass sju röster och Martin Norrgård 18 röster. I och med att Norrgård genast fick över 50 procent av rösterna så räckte det med en valomgång.

Sundombon Norrgård har tidigare varit kretsordförande för SFP och är för närvarande anställd av svenska skidförbundet. Det är också genom idrotten Norrgård haft kontakt med staden Nykarleby.

Nyholm berättar att Norrgård gjort ett mycket gott intryck under hela ansökningsprocessen.

– Han imponerade under intervjuerna.

Man i blå skjorta och svart stickad tröja står i en trädgård.
Bildtext Steve Nyholm (SFP) är vice ordförande i Nykarleby stadsfullmäktige. Nyholm fick leda fullmäktige till val eftersom fullmäktigeordförande Steven Frostdahl var en av de sökande till stadsdirektörstjänsten.

– Han är utåtriktad och vi tror att han kommer att marknadsföra Nykarleby på bästa sätt. Vi tror att han behärskar mycket av det som behövs på posten. Dessutom verkar han lyhörd för önskemål och har visioner, säger Nyholm.

Nyholm uppger att man i valet upplevt det som centralt att den nya stadsdirektören kan marknadsföra staden.

– Vi är ju ingen stor stad, men det gäller att engagera folk att komma hit. Norrgård nämnde att här ska vara företagarvänligt och att vägarna ska vara i skick. Vi har redan havsnära boende, men det borde bli ännu attraktivare att slå sig ner hos oss, summerar Nyholm.

Nyholm uppger även att det i fullmäktigesalen framhölls att det är viktigt att den nya stadsdirektören kan vara bästa möjliga chef för stadens anställda.

– Han ska vara chef för hela personalen, som är mångfaldig. Det är otroligt viktigt att han sköter om och lyssnar på sin personal. Om personalen mår bra kan de betjäna invånarna på absolut bästa sätt, och det gör de om de känner att de har ansvar och förtroende.

Norrgård omtumlad och glad

Under torsdagskvällen firar man valet på restaurang i centrala Nykarleby och Martin Norrgård beskriver stämningen som hemtrevlig och inbjudande. Själv hade han inte vågat tro att valet skulle sluta i så klara siffror.

– Det är väldigt omtumlande. Fast man hoppas på det bästa, så inte hade jag vågat hoppas på en sådan här utgång. Att det blev såhär klart fall och att valet avgjordes med så här stort antal röster. Jag är ödmjukt tacksam och väldigt glad för förtroendet som jag fått, säger Norrgård.

Norrgård kommer delvis att inleda arbetet tillsammans med avgående stadsdirektören Mats Brandt redan i höst, men först i mars nästa år är uppdragen för det svenska skidlandslaget avslutade.

– Nu är jag ju förstås långt ifrån att något avtal är gjort. Samtidigt är det klart att jag vill ta vara på den kunskap som Mats Brandt besitter och jag vill få en god start så jag vet vad det är jag ger mig in på.

Vill du beskriva Nykarleby i tre ord?

– Trevlig, historisk och modig. Jag måste säga att jag tilltalades av arbetsplatsannonsen och av att fullmäktige vågade efterlysa en modern ledare.

Tjänsten som stadsdirektör söktes av sammanlagt sex personer, varav fem befanns behöriga: Steven Frostdahl, Mathias Kass, Martin Norrgård, Timo Kiviaho och Tapio Heilala. Av dessa intervjuades de fyra förstnämnda medan tre slutligen genomgick lämplighetstest.

Uppdaterad med kommentarer av Martin Norrgård klockan 21:55.