Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilves-fansen tvingade favoriten att rusa ut på isen långt efter slutsummern – dramatiskt avslut på näst sista Tammerforsderbyt i Hakametsä

Eemeli Suomi och Anton Levtchi
Bildtext Arkivbild från ett tidigare Tammerforsderby.

Det dröjer inte länge tills den nya arenan ska invigas i Tammerfors. Därför tar Ilves och Tappara det mesta ut av de återstående matcherna i den legendariska hemmaborgen Hakametsä.

Snart är det färdigspelat i Finlands äldsta ishall. I december tas den splitternya arenan i bruk i Tammerfors och det är också på ”däcket”, som hallen kallas, som Tappara och Ilves ska spela sina ligamatcher.

Men innan det ska lagen ta avsked av Hakametsä, Tammerforshockeyns hem sedan 1965. På torsdagskvällen var det Tapparas tur att för sista gången stå värd för ett derby i hallen.

Men det var Ilvesfansen som fick jubla till sist. Och de jublade länge.

Nicholas Baptiste satte in 3–2-målet – segermålet – knappt två minuter före den tredje perioden var slut. Ilvesfansen stannade kvar och firade trots att lagen lämnade isen. Och efter att ha ropat efter Santeri Virtanen i flera minuter sprang han ut på isen och tackade anhängarna.

– Jag har ingen aning om varför de ville ha just honom dit, säger Balasz Sebok efteråt till STT.

– Men visst har vi otroligt fans, tillägger han.

Målvaktshjälten hyllas

Ilves tog ledningen i den första perioden efter ett snyggt slagskott av nyförvärvet Petri Kontiola. Tappara hann kvittera ännu innan den första periodpausen – men Ilves tog ledningen igen med ett snyggt skott fyra minuter in i den andra perioden.

Det var Sebok som passade fram Panu Mieho som från nära håll satte in pucken förbi Christian Heljanko. Heljanko var fullständigt sysslolös under långa perioder av matchen, men samtidigt fick Ilveskeepern Marek Langhamer svettas.

Langhammer släppte förvisso in en 2–2-kvittering, men noterades ändå för 37 parader i segern.

– Vårt samspel blir bättre hela tiden. Vi var tvungna att försvara mycket, men Marek var lysande. Stämningen var fantastisk, säger Sebok som också noterades för en assist till segermålet.

– Vi tog på oss lite väl många utvisningar, men då vi klarade av att döda de numerära underlägen så vände vi på matchbilden, analyserar i sin tur Aleksi Elorinne i C Mores intervju.

Jokerit tog femte raka segern

Jokerit fortsätter att imponera i KHL. På torsdagskvällen kom Torpedo Nizhni Novgorod på besök – och den här gången behövdes så väl förlängning som straffar för att fixa poängen.

Jokerit vann matchen med 5–4 efter att Jesse Joensuu satt den avgörande straffen.

Narrarna hade alla chanser att knipa segern redan efter ordinarie speltid, men tappade en tvåmålsledning till 2–3 i den andra perioden.

Jordan Schroeder stod både för kvitteringen och 4–3-målet men Jokerit tappade ledningen ytterligare en gång drygt en minut före slutsummern.

För Jokerit var segern den femte på raken.