Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nederländska ministrar avgår efter kaoset kring Afghanistanevakueringarna

Från 2021
Uppdaterad 17.09.2021 16:54.
En kvinna i glasögon och blont hår sitter vid ett bord. Hon tittar åt sidan.
Bildtext Nederländska utrikesministern Sigrid Kaag meddelade om avgången efter en misstroendeomröstning i parlamentet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den nederländska utrikesministern Sigrid Kaag meddelade på torsdagskvällen att hon avgår efter en kritikstorm kring hanteringen av evakueringarna från Afghanistan. Ett knappt dygn senare tvingades också försvarsministern Ank Bijleveld att följa sin kollegas exempel och lämna sin post.

Kaag och Bijleveld har kritiserats skarpt i samband med evakueringarna – dels för att myndigheterna agerade långsamt, men också för att man inte lyckades evakuera så många som man hade hoppats.

Utrikesministerns avgång kommer efter en misstroendeomröstning i parlamentet riktad mot henne. 78 ledamöter meddelade att de inte har förtroende för ministern, medan 72 röstade tvärtom.

– Jag var blind för att läget i Afghanistan skulle bli så dåligt så snabbt, sa Kaag i samband med debatten i parlamentet.

Kaags avgång kommer en dag efter att Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab nedgraderats från sin post på grund av hans hantering av evakueringarna från Afghanistan. Han åkte på resa till Grekland mitt under evakueringarna, vilket kritiserats häftigt.

Hundratals nederländska medborgare lämnades kvar i Afghanistan

De nederländska evakueringarna kom sent i gång. Den första evakueringen misslyckades och evakueringsflygplanet från Afghanistan lämnade Kabul utan några evakuerade ombord. Nederländerna lyckades ändå evakuera drygt 2 100 personer från Afghanistan till grannländer. Närmare 1 700 flögs till Nederländerna.

Många lämnades ändå i Afghanistan, bland dem 22 tolkar. Parlamentet hade uppmanat utrikesministeriet att evakuera tolkarna flera månader tidigare. Enligt uppgifter ska hundratals nederländska medborgare ha blivit kvar i Afghanistan, många av dem med afghanskt ursprung.

– Parlamentet anser att regeringen har agerat på ett oansvarigt vis, och jag accepterar konsekvenserna av den här bedömningen – även om jag själv står bakom vårt uppdrag, sa ministern när hon meddelade om avgången.

Den nederländska politikern Ank Bijleveld talar till journalister utanför parlamentet
Bildtext Försvarsminister Ank Bijleveld tingades på fredagen följa Kaags exempel och avgå.


På fredagseftermiddagen avgick också försvarsminister Ank Bijleveld. Hon hade liksom Kaag fått hård kritik för hur han skötte Afghanistanevakueringarna.

På torsdagen försökte försvarsministern fortfarande rida ut stormen – trots att parlamentet också röstat om misstroende för honom. Men under ett dygn senare blev trycket för hårt.

– Jag meddelade mitt parti att jag kommer att be kungen att acceptera min avgång, sa hon till journalister utanför parlamentet.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln