Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Var fjärde flicka känner sig ensam – och fyra andra nyheter att känna till i dag

En flicka går i en korridor.
Bildtext Ungefär var fjärde flicka som besvarade enkäten kände sig ensam rätt ofta eller hela tiden.

God morgon! Här listar vi några nyheter att ha koll på den här tisdagsmorgonen.

Enkät: Pandemin har försämrat särskilt flickors välbefinnande

Ensamhet och ångest blivit vanligare särskilt bland flickor, visar en ny enkät gjord av Institutet för hälsa och välfärd.

Enligt enkäten Hälsa i skolan har ensamhet blivit vanligare särskilt bland flickor. Ungefär var fjärde flicka kände sig ensam rätt ofta eller hela tiden i våras. Fler upplever också ångest: 30 procent av flickorna som svarade på enkäten upplevde måttlig eller svår ångest.

Datasäkerheten i nya patientdatasystemet är tillräcklig enligt Aster-direktör

Under den senaste tiden har det framkommit mycket kritik mot ett nytt klient- och patientdatasystem i Vasa sjukvårdsdistrikt. Men Aster-direktören Simo Reipas försäkrar att inga uppgifter kommer att hamna i fel händer.

– Alla klient- och patientuppgifter kommer att finnas i Finland och övriga uppgifter kommer att lagras inom EU och det europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Ingen kommer att ha tillgång till uppgifterna utanför det området, säger Reipas till Svenska Yle.

Närbild: En man skriver på en bärbar dator.
Bildtext Datasäkerheten blir allt viktigare, inte bara då det gäller patientdatasystem.

Nederländernas utrikesminister Sigrid Kaag avgår efter kaoset kring Afghanistanevakueringarna

Den nederländska utrikesministern Sigrid Kaag meddelade på torsdagskvällen att hon avgår efter en kritikstorm kring hanteringen av evakueringarna från Afghanistan.

Kaag har kritiserats skarpt i samband med evakueringarna – dels för att ministeriet agerade långsamt, men också för att man inte lyckades evakuera så många som man hade hoppats.

En kvinna i glasögon och blont hår sitter vid ett bord. Hon tittar åt sidan.
Bildtext Nederländska utrikesministern Sigrid Kaag meddelade om avgången efter en misstroendeomröstning i parlamentet.

Ryssland går till val

I dag börjar röstningen i det ryska dumavalet. Ryssarna ska välja representanter till statsduman, alltså underhuset i parlamentet.

En del representanter från oppositionen har hindrats från att ställa upp i valet och flera regimkritiska har fängslats och drivits i exil. Oberoende mediers verksamhet har också begränsats.

Dmitrij Anisimov, som kandiderar i Sankt Petersburg, säger till Svenska Yle att tidpunkten är avsiktligt vald för att minska intresset.

– Det ledande partiet vill ha ett lågt valdeltagande eftersom det gör det lättare för dem att forma valresultatet som de vill, säger Anisimov.

En kadett i uniform röstar i en gymnasiksal i Vladivostok.
Bildtext En kadett röstade i Vladivostok på fredagen.

Fackförbund och studentorganisationer på fallrepet i Hongkong

Inte bara demokratiska partier utan också fackförbund och studentorganisationer är nu illa ute i Hongkong. Alla organ som har ställt sig kritiskt till Kina och Hongkongs ledning är oroliga för sin framtid, och en del har redan gett upp.

Lärarförbundet, en av de mest inflytelserika fackliga organisationerna i Hongkong, meddelade förra månaden att organisationen lägger ner efter en smutskastningskampanj i statliga medier.

– Det är skrämmande att kommentarer i massmedier i Peking avgör vad Hongkongs fackförbund står för, säger Joseph Cheng, pensionerad professor i statskunskap, till Svenska Yle.

Flertalet av lärarna var medlemmar av lärarförbundet. De har nu förlorat alla förmåner som medlemskapet i det resursstarka förbundet medförde.
Bildtext Flertalet av lärarna i Hongkong var medlemmar av lärarförbundet. De har nu förlorat alla förmåner som medlemskapet i det resursstarka förbundet medförde.

Väder

I landets södra och mellersta delar mest mulet till halvklart och uppehåll, enstaka regnskurar i öster och vid södra kusten. Dagens högsta temperatur mellan 9 och 12 grader, nattens lägsta mellan +1 och 6 grader. Lokalt nattfrost. Svag eller måttlig ostlig till nordostlig vind.

I landets norra del mest mulet till halvklart och uppehåll. Dagens högsta temperatur mellan 6 och 9 grader, nattens lägsta mellan -2 och +4 grader. Mest svag vind.